Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.
Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie
Grupul de Comunicare Strategică a raportat, de-a lungul zilei, un record negativ de 28 de noi decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanțul la nivel național a urcat, astfel, la 248 de cazuri mortale de COVID-19.
Ministrul Sănătății estimează că vârful epidemiei de nou coronavirus să fie atins în România după mai mult de o săptămână de la sărbătorile pascale. În opinia lui Nelu Tătaru, după alte 3-4 săptămâni, poate urma o scădere a numărului de noi infecții.
Ministrul Internelor, Marcel Vela, a anunțat adoptarea celei de-a 8-a ordonanțe militare de la instituirea stării de urgență. A devenit, astfel, interzis exportul mai multor cereale, între care grâu. Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență pentru agricultorii cu certificat de producător, iar magazinele îşi pot prelungi programul înainte de Paște.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a oferit lămuriri despre ordinul adoptat la 7 aprilie, prin care s-a decis reducerea activității medicale doar la cazurile obligatorii. Documentul a stârnit reacții publice. Raed Arafat a explicat că urgențele sau cazurile care necesită tratament primesc răspuns fără întrerupere.
“Toți cetățenii care vin în România sunt verificați și vor fi introduși în carantină sau izolare la domiciliu pentru 14 zile. Pentru cei din afara țării, reiterăm că veți petrece Paștele în carantină dacă veniți în țară”, a reiterat secretarul de stat Bogdan Despescu.
Premierul a cerut demiterea lui David Ciceo din funcția de manager al Aeroportului Cluj-Napoca. Au devenit virale imaginile cu cele aproape 2.000 de persoane care s-au înghesuit în parcarea aeroportului. Pasagerii așteptau să plece în Germania la munci agricole sezoniere. . La rândul lor, procurorii au început o anchetă penală.
Comandantul militar al Spitalului Judeţean Deva a anunţat că unitatea medicală va ieşi, duminică, din carantină. În opinia locotenent-colonelului Constantin Vlase, primul moment dificil va fi când personalul care se află acum izaolt în spital va face schimbul cu personalul care va intra, de luni, în tură.
Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase Craiova s-au prins într-o horă de bucurie, pe melodia „M-a făcut mama oltean”, după ce au reușit să salveze viața primului pacient cu COVID-19 internat în unitate.
Autoritățile vasluiene monitorizează focarul de COVID-19 din comuna Gîrceni, apărut după mai multe întruniri religioase ale cultului penticostal, la care ar fi ajuns 40 de familii.
La Constanța, 2 femei infectate cu coronavirus s-au dus la spital cu taxiul, fiind cercetate penal.
Guvernul ungar a prelungit, pe termen nedefinit, carantina la nivel național pentru a încetini răspândirea coronavirusului. Premierul Viktor Orban le-a cerut concetățenilor, într-o postare pe pagina sa de Facebook, să respecte ordinul, în pofida sărbătoririi Paștelui.
Întrucât starea sa de sănătate s-a îmbunătăţit, premierul britanic a fost scos din secția de Terapie Intensivă a spitalului londonez St Thomas, în care a fost internat cu COVID-19. Boris Johnson a fost transferat într-un salon obișnuit, unde își va continua recuperarea, potrivit Downing Street.
Autoritățile medicale britanice au raportat, joi, alte 881 de noi decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanțul epidemic a urcat la un total de 7.978 de cazuri mortale.
Noile raportări epidemice indică o stabilizare a situației din Italia. Numărul persoanelor internate în stare gravă nu a mai crescut. În secțiile de terapie intensivă, sunt 3.605 pacienți. În schimb, sunt tot mai mulți cei care se vindecă, anume peste 2.000 în fiecare zi.
Statul New York, epicentru al epidemiei de nou coronavirus în Statele Unite, a înregistrat un nou record negativ al deceselor. Au fost raportate 799 de cazuri mortale. A scăzut, în schimb, numărul noilor internări, a declarat guvernatorul Andrew Cuomo.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că, pe fondul pandemiei de nou coronavirus, sporesc vânzările de medicamente false şi periculoase. Riscul este mai ridicat în țările aflate în curs de dezvoltare. OMS susține că asemenea pastile pot avea efecte secundare foarte grave.
De la declanşarea sa în China, în decembrie 2019, pandemia de SARS-CoV-2 a ucis cel puţin 90.000 de persoane în întreaga lume. În total, au fost înregistrate 90.938 de decese (la 1.534.426 de infectări), dintre care 64.342 în Europa, cel mai afectat dintre continente.
Pentru prima dată în istoria revistei Vogue, ediţia italiană are o copertă complet albă, un omagiu adus cadrelor medicale aflate în prima linie de luptă cu noul coronavirus.
- Jurnal online de carantină realizat de Andrei Paleu