Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.
Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.
Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.
Grupul de Comunicare Strategică a raportat, duminică, un total de 3.864 de infectări cu noul coronavirus.
151 de persoane au murit, iar 347 au învins infecția.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a transmis că autorităţile din mai multe județe au început să recomande purtatul măştii, sau al altor forme de material de protecţie pentru nas şi gură, în spaţiile publice. Potrivit lui Raed Arafat, acest comportament poate reduce răspândirea noului coronavirus.
Premierul a declarat, duminică, că testele pentru depistarea cazurilor de nou coronavirus nu pot fi făcute în masă. “Testăm atât cât este necesar (…) Capacitatea de testare creşte progresiv pe măsura nevoile de testare”, a precizat Ludovic Orban.
Un focar de infecție a apărut într-un cămin din Galați și a îmbolnăvit mai multe persoane. Instituția privată este în carantină, fiind păzită de jandarmi, iar autoritățile caută un manager care să gestioneze situația.
Toate cadrele medicale de la Secţia din Zărneşti a Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie Braşov sunt izolate şi vor fi testate. Un pacient internat în această unitate medicală a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus.
Mai mult de 50 de cadre ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş au fost trimise sunt în izolare la domiciliu după confirmarea unui caz de nou coronavirus printre acestea.
Şeful Cancelariei premierului susține că, la momentul actual, se duce ”o adevărată luptă de gherilă comercială” pentru procurarea materialelor necesare în contextul pandemiei. “Am început acest război cu virusul ucigaș cu mâinile goale, cu stocuri zero de materiale medicale pentru riscurile de epidemii, și în doar câteva săptămâni, am făcut tot ceea ce era omenește posibil pentru a pregăti sistemul sanitar pentru această luptă”, scrie Ionel Dancă într-o postare pe Facebook.
Într-un discurs televizat istoric, regina Marii Britanii a mulţumit, duminică, personalului din sistemul sanitar care luptă împotriva pandemiei de COVID-19, precum şi britanicilor care stau în casă pentru a evita răspândirea coronavirusului. “Vom învinge, iar această victorie va fi a fiecăruia dintre noi”, a spus Elisabeta a II-a.
Infectat cu noul coronavirus, premierul Marii Britanii a fost spitalizat. Potrivit presei din Regat, simptomele de boală sunt persistente în cazul lui Boris Johnson la 10 zile de la diagnosticare.
În bazilica Sfântului Petru de la Vatican, Papa Francisc a oficiat mesa din Duminica Floriilor catolice. Slujba s-a ținut fără asistență, date fiind restricțiile impuse pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Suveranul Pontif i-a îndemnat pe cei marcaţi de pandemie să nu mai fie atât de preocupaţi de ceea ce le lipseşte lor, ci de cum le pot uşura suferinţele semenilor.
Sute de milioane de indieni au oprit toate dispozitivele electrice de iluminat şi au aprins lămpi cu gaz sau lumânări, timp de 9 minute, în gest de solidaritate cu lupta împotriva pandemiei.