Confidenţialitate

Jurnal de Bord: Sfaturile utile pentru vacanțe peste granițe

Azi scriem ultimul Jurnal de Bord înainte de vacanța de vară, urmând ca până la reîntâlnirea în această rubrică la Europa FM și pe europafm.ro să adunăm multe experiențe care merită împărtășite. Și mai ales trăite. Așa că jurnalul de azi este unul practic.

Întârzie zborul? Abordarea optimistă: Facem rost de mai mulți bani pentru următoarea vacanță!
Deși sezonul turistic estival este la început, companiile aeriene care operează zboruri charter în special spre destinații precum Egipt și Turcia au început deja să înregistreze anulări și întârzieri masive.

Potrivit unor statistici făcute publice în această săptămână, destinațiile care înregistrează cel mai des întârzieri sunt: Londra, Frankfurt, Roma, Munchen, dar și destinații interne precum Cluj, Iași și Timișoara.

Pentru întârzieri de minim 3 ore, anulări sau refuz la îmbarcare în cazul plecărilor din România sau al companiilor aeriene înregistrate în Uniunea Europeană, pasagerii sunt îndreptățiți să primească între 250 și 600 de euro/persoană, plus alte cheltuieli.

Nu trebuie să vă judecați cu o companie aeriană, în schimbul unui comision puteți delega o firmă să facă asta în numele vostru. Cele mai multe firme de acest fel își iau comisionul doar din suma recuperată. Dacă nu se câștigă disputa, nu plătiți nimic.

Asigurările medicale sunt foarte utile atunci când călătoriți în afara țării. Nu vă bazați pe ”voi fi bine”. Sumele nu sunt foarte mari și vă pot salva în situațiile delicate. O variantă economică de asigurare este cea oferită de mai multe bănci posesorilor de carduri care le folosesc atunci când achită serviciile tursitice. E bine să verificați Termenii și Condițiile, înainte de a vă baza pe acest tip de asigurare, pentru a fi siguri că este ceea ce vă trebuie. Mai există și varianta de asigurare plătită pentru fiecare zi când sunteți în afara granițelor, oferită de un popular serviciu al unei bănci digitale, unde tarifele pornesc de la 4 lei de persoană.

Desigur, puteți și merge direct la o firmă de asigurări sau puteți contracta acest serviciu în momentul rezervării vacanței. Indiferent de variantă, citiți termenii asigurării – cel mai mare preț nu e o garanție all inclusive, la fel cum cel mai mic preț nu înseamnă că aveți o poliță de asigurare doar cu numele.

Peste graniță, la fel ca acasă, dacă ceva e prea bun ca să fie adevărat, puneți-vă semne de întrebare. Nu încercați să cumpărați branduri celebre de pe străzi – deși pare evident, mulți încă mai cred în ofertele incredibile pentru fakeuri. Iar atunci când sunteți tentați să faceți multe cumpărături, doar pentru că vă întâlniți cu reducerile de vară, verificați și greutatea lor. Mai ales dacă zburați cu low cost. S-ar puea ca taxele suplimentare pentru bagaje să fie mult mai mari decât economiile făcute la shopping.

Și pentru că oriunde ne poartă vara, pe 8,9,10 august știu că ne va aduce împreună pe aceeași plajă, vă las cu destinația unde abia aștept să revenim live pe plajă: Plaja Venus – Saturn.