După ce în urmă cu o săptămână am demontat două dintre miturile unei vizite în New York, Jurnalul de Bord se scrie azi la pas prin New York. Prin Manhattan, mai exact.
Deși este doar unul dintre cele cinci cartiere ale orașului american, este cel mai cunoscut și popular printre turiști. Plimbările sunt sigure, la orice oră, iar orașul, cel puțin în zona Times Square, este la fel de luminat fie că e zi sau noapte, cu singura diferență că după miezul nopții și spre dimineață nu e așa aglomerat.
Aici găsiți memorialul 9/11, un loc în care veți simți încărcătura emoțională a unei tragedii care a schimbat total comportamentul în lume față de terrorism, dar și cea mai înaltă clădire din lume care a deținut acest titlu pentru mai mult de 40 de ani: Empire State Building (între anii 1931 și 1972).
Sunt multe clădiri impresionante în New York în care vă puteți sui până în vârf pentru o panoramă impresionantă a orașului. Dar constra cost. Unul substanțial.
Empire State Building este doar una dintre ele, iar în liftul care vă duce la platform de observare veți descoperi că tavanul este un imens ecran pe care, cât urcați, veți vedea cum a fost construită impozanta clădire.
Pe străzi vă veți simți precum o furnică între uriași. Senzația e oarecum diminuată de bulevardele largi.
Aproape orice stradă vă scoate în cale imagini pe care veți dori să le fotografiați. Polițiștii și oamenii, în general, sunt prietenoși și zâmbitori și vă ajută cu informațiile de care aveți nevoie, deși e mai greu să vă rătăciți ținând cont că toate străzile sunt paralele și așezate ca într-un caiet de matematică.
Mai mult, folosiți cu încredere ecranele interactive din zonele centrale. Au și un telefon pe care îl puteți folosi pentru convorbiri locale gratuite, dar și hot spot WI-FI. Cum veți descoperi că roamingul este foarte costisitor în SUA, pentru economii substanțiale s-ar putea să vă ajute aceste puncte.
Revenind la plimbare, ceea ce pe hartă vi se pare aproape, în realitate poate fi o plimbare de cel puțin o oră. Asta și pentru că întâlniți tot felul de lucruri care să vă fure atenția și în fața cărora să vă doriți să faceți măcar o poză.
Nu puteți ajunge în New York fără o vizită în emblematicul Central Park. Da, este uriaș. Fiind amenajat în totalitate de om, a fost gândit în cele mai mici detalii și oferă spații pentru cățărat pe stânci, relaxat lângă lac, admirat natura, admirat zgârie-norii din mijlocul naturii, pedalat, alergat, jucat cu câinii, întins pe iarbă și orice ați mai putea dori să faceți într-un parc.
Parcul Central din NYC a fost deschis în anul 1859 și are 315HA, fiind vizitat anual de peste 25 de milioane de persoane.
Este impresionant chiar și într-o zi friguroasă din februarie, însă sunt sigur că parcul arată și mai bine când este plin de flori și copaci înfrunziți.
De o parte și cealaltă a Central Park aveți muzee pentru care aveți nevoie de zile dedicate pentru a le vizita.
Nu vă lăsați descurajați de prețul mare de intrare, în jur de 25 de dolari de persoană, pentru că sunt adevărate revelații. Și doar ca să vă fac poftă, vă arătăm pe europafm.ro câteva imagini din expoziția dedicată Egiptului, adăpostită în MET:
The Metropolitan Museum of Art of New York City (MET) este în capătul estic al Central Park. Exponatele cuprind cronologic de la obiecte din epoca de piatră până la expoziții speciale ale artiștilor contemporani, foarte bine prezentate și cu explicații detaliate. Potrivit TripAdvisor, este cel mai vizitat muzeu din New York. Biletele se pot folosi pentru a intra trei zile consecutive, asta și pentru că într-o singură zi nu aveți nicio șansă să parcurgeți întregul muzeu, chit că intrați în el la 10:00, atunci când se deschide.
Până la următorul Jurnal de Bord, la Europa FM, vă reamintesc că a început la București Târgul de Turism al României. Sunt cele mai bune oferte la cazare pe litoralul românesc, mai ales pentru perioada Europa FM Live pe Plajă 2019, dar și pentru explorat destinații externe, inclusiv New York.