Confidenţialitate

Jurnal de Bord: În căutarea ”Luminilor Nordului” – Aurora Boreală

Jurnalul de Bord ar fi trebuit să fie scris azi de sub luminile impresionante din Nord, cunoscute ca Aurora Boreală.


(FOTO: Dave Dyet/ FreeImages)

Doar că să ajungi la ele  e ceva mai complicat decât pare…

Iar Jurnalul de Bord de azi vă ajută să vă creșteți șansele să vedeți unul dintre cele mai impresionante spectacole ale naturii. De la mijlocul lunii septembrie, începe perioada propice pentru a observa luminile.

Aurora polară  constă într-o strălucire intensă observată pe cer în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru.

Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de Aurora Boreală. Galileo Galilei i-ar fi zis astfel cu referire la zeița romană a zorilor, Aurora, și la titanul care reprezenta vânturile, Boreas.

Fenomenul în sine are loc tot timpul anului, însă condițiile în care poate fi observat vă oferă doar o fereastră de câteva luni în care să vă maximizați șansele. Iar acum e un moment bun!

Am încercat să prindem fenomenul, zilele trecute, în Islanda, o țară fascinantă, despre care vom mai vorbi la Europa FM. Nu este chiar atât de frig acum, doar vântul accentuează senzația de ger.

Încă nu a venit iarna acolo, mai aveți cam 12 ore de lumină pe zi (față de cel mult 3-4 în toiul iernii) iar prețurile sunt încă sub control.

Oricum ați privi o vizită în Islanda, tot va fi copleșitoare pentru cam orice buget v-ați face de acasă.

Dar să ne axăm pe părțile bune: puteți ajunge inclusiv combinând două zboruri low-cost direct din București, cazarea este scumpă, dar puteți găsi variante mai accesibile pe site-urile care vă permit rezervări online, apa de la chiuvetă provine direct din izvor – este potabilă și o găsiți fix la fel îmbuteliată și în supermarket, asta dacă vreți să dați între 6 și vreo 20 de lei pe o sticlă de 0,5 litri.  La duș aveți șansa să vă răsfățați la fel ca 95% dintre islandezi, adică folosind direct apă din izvoarele termale.

Va trebui să vă obișnuiți cu mirosul puternic de sulf și să aveți grijă să nu înghițiți apă caldă. S-ar putea să nu vedeți deloc moneda lor – coroanele islandeze (ISK) – pentru că inclusiv la toaletele publice cu plată puteți folosi cardul sau plata cu telefonul.

Revenind la Aurora Boreală, din Reykjavik, capitala Islandei, sunt mici șanse să se întâmple întâlnirea, din cauza luminilor din oraș care ”poluează” atmosfera. Așa că trebuie să ieșiți în afara orașului, iar pentru asta puteți alege excursiile care promit ”vânătoare de Lumini ale Nordului” și care vă poartă la zeci de kilometri, în zonele unde hărțile arată în ziua respectivă că sunt cele mai mari șanse pentru întâlnirea de milioane.

Un asemenea tur vă costă echivalentul a aproape 200 de lei de persoană, dar partea bună este că dacă ați stat o seară la pândă fără să se întâmple nimic, cele mai multe agenții oferă posibilitatea să faceți din nou rebooking până la 2 ani de zile de la cumpărarea biletelor.

Practic sunt câteva ore în care stați în zone cât mai întunecate, îndepărtate de luminile orașului. Trebuie să vă îmbrăcați cât mai gros, fără să vă lăsați păcăliți de gradele cu plus, pentru că frigul este unul care vă părtunde în măduva oaselor.

Pentru a vedea Aurora Boreală nu vă ajută luna plină, norii și  orice altă sursă de lumină. Așa că trebuie să fugiți de toate astea. Mai trebuie să urmăriți și un indicator global al activității aurorei (prescurtat KP).

Este pe o scară de la 0 la 9. În Islanda maximul la care vă puteți aștepta este în jur de 5. Practic, oricând KP trece de 2 ar trebui să vă dea speranțe. Nu vă luați însă vacanță dacă vedeți că nu se prognozează KP de 2-3 și mai sunt așteptați și nori.

E important de știut că dacă sperați ca într-un city break să prindeți Luminile Nordului, ar trebui să aveți foarte mare noroc. Așa că dacă aveți această dorință, încercați să planificați măcar o săptămână în Islanda. E fascinantă țara și nu aveți cum să vă plictisiți. E bine să studiați prognozele meteo înainte, că să nu ajungeți în Islanda în același timp cu norii sau condițiile meteo nefavorabile. Asta pentru a vă putea bucura pe deplin de plimbările prin țara cu suprafață de 103.000 km², dar o populație de doar 357 de mii de locuitori.

Aurora Boreală, nu doar în Islanda

Alte locuri recomandate pentru a vedea Aurora Boreală sunt Insulele Lofoten şi Tromsø din Norvegia sau Kangerlussuaq din Groenlanda. Un alt loc bun este Parcul Național Abisko, din Suedia, iar pentru cei care se gândesc la o întâlnire cu Moş Crăciun, Laponia oferă numeroase oportunități, aşadar trecem pe listă şi Finlanda.

Există şi varianta de a merge în Alaska sau Canada pentru a prinde fenomenul natural în toată splendoarea lui.

Resurse utile:

  • Prognoza pentru Aurora Boreală (3 zile gratuit, prognoza pe termen lung – 1,99 dolari): Aplicația Aurora Alerts
  • Harta norilor și prognoza meteo pe termen scurt și mediu: https://en.vedur.is/weather/forecasts/aurora