Jurnalul de Bord este azi oarecum previzibil. Pentru că îl scriem din locul unde Miracolul Învierii poate fi cel mai bine obervat. Da, este vorba despre Ierusalim, un oraș divizat între multe religii și totuși o oază de armonie care arată că religia nu este doar sursa unor războaie, ci poate fi și punctul care face ca oamenii să se întâlnească pentru a face pace și a-și regăsi echilibrul spiritual. Cel puțin asta este percepția pe care o are un turist ajuns în Ierusalim.
De la început, trebuie spus că în Israel sunt reguli stricte de securitate și o să vă întâlniți cu filtre similare celor din aeroporturi pe străzi, la intrarea în magazine, hoteluri sau zone aglomerate. Nu ar trebui să vă mire dacă în autobuz veți sta lângă un soldat înarmat sau dacă pe stradă vă veți simți ca la Big Brother, din cauza numărului foarte mare de camere.
După ce v-ați obișnuit cu securitatea, puteți începe să vă bucurați de orașul vechi, de zona nouă a Ierusalimului, de tot amalgamul de culturi și să vă lăsați cuprinși de încărcătura istorică a zonei în care își au izvorul mai multe religii.
FOTO: Bruno Aguirre / Unsplash
Orasul Vechi este ca un labirint de străduțe printr-un bazar imens. Indicatoare vă direcționează către obiectivele turistice și religioase, așa că vă puteți orienta relativ ușor.
Biserica Sfântului Mormânt, Zidul Plângerii și Moscheea Al-Aqsa (FOTO) sunt mai tot timpul aglomerate. Dar nu aveți cum să ajungeți în Ierusalim și să le ocoliți.
FOTO: Faruk Kaymak / Unsplash
Via Dolorosa sau Drumul Crucii este pentru mulți pelerini creștini punctul culminant al unei vizite în Ierusalim. Acest drum parcurge traseul lui Iisus Hristos cu crucea în spate spre execuția sa de pe Muntele Golgota. Traseul pornește de la Poarta Sfântului Arhidiacon Ștefan, din cartierul musulman, și continuă să urce aproximativ un kilometru până la Muntele Golgota, acolo unde se află și Biserica Sfântului Mormânt.
Drumul Crucii este marcat prin 14 opriri, fiecare dintre acestea având o semnificație important în povestea biblică.
În Ierusalim nu ratați o vizită la Turnul lui David. Aici veți descoperi povestea de la înființarea Ierusalimului, cu războaie și greutăți, profeți și regi, dar și istoria evreilor din timpurile biblice. Reveniți seara pentru un spectacol multimedia care merită fiecare bănuț.
Neapărat să vă opiți și la Muzeul Yad Vashem – memorialul victimelor Holocaustului, înființat în anul 1953. Cea mai copleșitoare experiență o veți trăi în Sala numelor, un loc dedicat celor 6 milioane de evrei care și-au pierdut viața în urma atrocităților din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
600 de fotografii dar si mărturii relatate de supraviețuitori ai Holocaustului le puteti descoperi aici. Intrarea în muzeu este gratis.
Ca să ajungeți în Orașul Sfânt, cel mai simplu ar putea fi un zbor direct către Tel Aviv, apoi cu autobuzul spre Ierusalim, asta în cazul în care nu apelați la o agenție de turism care organizează deplasarea. Un weekend este prea puțin pentru oraș, o săptămână ar putea fi prea mult, așa că cel mai bine să luați în calcul o combinație între Tel Aviv, cu plaje nisipoase și însorite și zona reconectării la spiritualitate. Un zbor dus-întors în această perioadă se învârte în jurul sumei de 120 de euro de persoană, iar cazarea pornește de la 30 de euro pe cameră într-un hostel.
Ierusalim este o experiență pe care oricând aș fi gata să o repet cu plăcere. Iar numărul românilor care descoperă orașul și Israelul în general crește de la un an la altul. România este a două ţară din regiune, după Polonia, că număr total al turiştilor care vizitează Israelul, potrivit datelor communicate de Biroul Central de Statistică din Israel la finalul anului trecut.