Jumătate dintre cazurile de cancer au cauze care pot fi prevenite pentru că transformarea unei celule normale într-una canceroasă e determinată adesea de factori pe care îi putem influența: fumatul, infecțiile, obezitatea, expunerea excesivă la soare, sedentarismul, dieta și consumul de alcool.
Fumatul este asociat cu dezvoltarea a 17 tipuri de cancer, nu doar a celui pulmonar. Cancerul de vezică urinară, ovarian sau uterin, cancerul de cap și gât sau cancerele sistemului digestiv – toate sunt corelate cu fumatul.
Multe dintre persoanele care se infectează cu virusul hepatitic B sau C pot dezvolta, la un moment dat, cancer de ficat, iar infecția cu virusul HPV se asociază cu apariția cancerului de col uterin. 3 tipuri de cancer de piele apar ca urmare a expunerii necontrolate la soare.
20% dintre cazurile de cancer sunt diagnosticate la persoane sedentare și care au kilograme în plus. Vorbim aici despre 14 tipuri de cancer: de la cel tiroidian la cancerul ovarian și de rinichi.
Așadar, puteți contribui substanțial la prevenția apariției cancerului, dacă: renunțați la fumat, vă vaccinați împotriva hepatitei B și a HPV, vă protejați față de transmiterea infecției cu hepatita B, hepatita C și HIV, vă tratați cu medicamente interferon-free pentru hepatita C, reduceți consumul de alcool și de alimente cu multe calorii, faceți mai multă mișcare și vă protejați de soare.