Aglomeraţie de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie la Cluj.
Nu mai puţin de 66 de persoane candidează la Senat pentru patru posturi de senator şi 144 la Camera Deputaţilor pentru 10 locuri de deputat. Candidaţii au fost înscrişi de 11 partide politice. Există şi un independent Vasile Revnic pentru Camera Deputaţilor.
Alte două formaţiuni politice au fost respinse de BEJ.
Pe listele de candidaţi se regăsesc şi câţiva candidaţi care au probleme cu legea.
Cel mai vizibil exemplu este cel al senatorului PNL Marius Nicoară, cu două mandate la activ, şi care deschide şi de această dată lista pentru Senat a PNL Cluj.
Chiar în perioada în care şi-a depus candidatura pentru al treilea mandat, Marius Nicoară a fost trimis în judecată pentru conducerea sub influența alcoolului. Potrivit Parchetulului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dosarul în care senatorul a fost trimis în judecată a fost întocmit în urma unui eveniment rutier produs în data de 28 noiembrie 2014 în Cluj-Napoca.
„În jurul orei 23,45, inculpatul Nicoară Marius Petre a condus un autoturism pe strada Eugen Ionescu, pe sensul de mers către Calea Turzii, (…) iar în momentul în care a ajuns în dreptul imobilului cu nr. 13 nu a păstrat o distanță corespunzătoare față de mașina din fața sa, producând un accident de circulație și intrând în coliziune cu un autovehicul care frânase pentru a efectua un viraj la stânga. În urma impactului a rezultat vătămarea corporală a martorului V.C.R. , conducătorul auto al mașinii cu care a intrat în coliziune și care a refuzat să depună plângere”, se precizează în comunicatul PÎCCJ.
Conform sursei citate, raportul de expertiză medico-legală a arătat că Marius Nicoară avea la ora producerii evenimentului rutier o alcoolemie de circa 1,65 la mie. Dosarul a fost trimis pentru soluționare la Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Penală.
Judeţul Cluj- lista candidaţilor la alegerile parlamentare 2016
Un alt candidat cu dosare pe rol este şi senatorul Alexandru Cordoş, care între timp a trecut de la PSD la PRU şi care deschide lista de candidaţi pentru Senat a acestei formaţiuni politice.
Alexandru Cordoş a fost pus în aprilie 2015 sub urmărire penală de către procurorii DNA pentru complicitate la trafic de influenţă, într-un dosar, în care soţia sa, Mihaiela Cordoş, a fost condamnată luna trecută de Curtea de Apel Cluj la o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă.
Pe de altă parte, într-un alt dosar, procurorii DNA au dispus în iulie 2015 extinderea urmăririi penale pe numele senatorului PSD Alexandru Cordoş, pentru trafic de influenţă, după ce i-ar fi promis unui om de afaceri că îl ajută să câştige mai multe licitaţii.
Potrivit unui comunicat al DNA, senatorul PSD Alexandru Cordoş este urmărit penal pentru trafic de influenţă în formă continuată, fiind acuzat că ar fi primit de la un om de afaceri, Dorin Dumitru Mureşan, foloase necuvenite, după ce i-ar fi spus că are influenţă asupra unor persoane din cadrul Companiei de Apă Arieş şi Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Transilvania Nord (SISETN) şi că îl poate ajuta pe acesta să câştige mai multe achiziţii publice pentru închirierea unor utilaje.
În fine, un alt candidat cu probleme, este deputatul Steluţa Cătăniciu. Aceasta candidează în prezent pentru un nou mandat din partea ALDE. Aleasă deputat în 2012 pe listele PNL, Steluţa Cătăniciu are o decizie definitivă de incompatibilitate pentru conflict de interese.
Steluţa Cătăniciu s-a judecat cu ANI pentru decizia de incompatibilitate, dar în decembrie 2013 Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia deputatului.
Raportul Agenţei Naţionale de Integritate stabilise că Steluţa Cătăniciu se afla în conflict de interese, în perioada în care şi-a exercitat funcţia de consilier local al Primariei Cluj-Napoca, deoarece în același timp, a reprezentat în instanță o societate comercială pentru care și-a exprimat votul de membru al CL.
Claudia Romitan, corespondent Europa FM