Tranzacţiile cu terenuri arabile au explodat în Arad, judeţ care se aFlă pe primul loc în ţară la tranzacţiile cu terenuri agricole.
‘
Cei de la direcţia agricolă spun că fac faţă cu greu volumului mare de muncă pentru că trebuie să acorde avizele de vânzare.
‘
9 oameni lucrează în acest departament, şi tot fac faţă cu greu cererilor multe, spune directorul Direcţiei Agriculture Arad, Ioan Martin.
‘
O posibilă explicaţie ar fi legea care încurajează agricultorii să lucreze suprafeţe mari, compacte, astfel că proprietarii vând şi cumpără pentru a se uni.
‘
În primele 2 luni şi jumătate din acest an au fost aproape atâtea tranzacţii cât tot anul trecut.
‘
În 2014, la direcţia agricolă au Fost înregistrate peste 3300 dosare, iar de la 1 ianuarie până în acest moment, au Fost aproximativ 3000.
‘
În acest an au În total este vorba despre 3200 de ha tranzacţonate, iar străinii au achiziţionat 1200 dintre acestea, deci mai mult de o treime.
‘
Preţurile sunt cuprinse între 2000 de euro per ha, în zona de deal, şi 6000 de euro în zona de câmpie.
‘
În unele cazuri, preţurile au fost mult mai mari… de exemplu, o companie a cumpărat, anul trecut, în zona localităţii Şimand, în jur de 300 de ha compacte cu un preţ mediu de 9800 de euro per ha, pământul fiind consideat foarte fertil.
‘
Cetăţenii străini controlează aproximativ 45 mii de ha de terenuri lucrate, adică peste 12 la sută din total.
‘
Din cele 45 mii de ha, străinii deţin circa 20 mii de ha. În topul proprietarilor conduc italienii, austriecii şi germanii.