Decizie importantă a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Judecătorii tărilor membre din blocul comunitar au posibilitate să nu aplice, fără riscul a fi anchetați, deciziile Curților Constituționale care contravin dreptului Uniunii Europene.
Cu alte cuvinte, dreptul european primează atunci când este vorba despre decizii ale Curților Constituționale din diverse state membre.
Realizatoarea emisiunii Piața Victoriei Ioana Ene Dogioiu explică decizia CJUE:
„Pe ei îi interesează niște lucruri cât se poate de practice: oricând, o firmă sau un cetățean, deci o persoană fizică sau o persoană juridică dintr-un stat european poate să devină subiect activ sau pasiv al unei infracțiuni pe teritoriul românesc, deci de competența instanței de judecată din România. Și atunci, Uniunea Europeană vrea să fie sigură că nu va veni o supra-instanță politică, care să aibă poziție decizivă în procesul care-i va fi intentat acelui cetățean sau acelei persoane fizice sau juridice străine.”
Curțile Constituționale trebuie să fie independente politic, potrivit motivării Curții de Justiție a Uniunii Europene:
„Dacă vrei să te joci, supra-instanța cum ar veni, dacă vrei să poți să influențezi decisiv procese, dacă vrei să poți să desființezi hotărâri ale unor instanțe de judecată de drept comun, atunci trebuie să îndeplinești, tu, Curte Constituțională, și condițiile unei instanțe și principala condiție pe care trebuie să o îndeplinești este să fii independent politic. Îndeplinește Curtea Constituțională această condiție de independență politică? În mod evident nu, cât 3 membri sunt numiți de o Cameră, 3 membrie de altă Cameră și 3 de Președinte.”
Citește și: Comisia Europeană: Certificatele COVID, valabile doar 9 luni fără doza booster