Judecătorii Curții Supreme decid dacă sesizează la Curtea Constituțională legea privind eliminarea pensiilor speciale și interdicția cumulului pensiei cu salariul – potrivit unor surse interne. Coaliția de guvernare nu se teme de o eventuală decizie că legea ar fi neconstituțională-spune vicepremierul Cătălin Predoiu.
Cătălin Predoiu: „E important să avem și sisteme funcționale – nu numai la cel de Justiție mă gândesc”
„Noi am făcut din Ministerul Muncii un proiect care a încercat să îmbine toate comandamentele în această chestiune, despre acest subiect și cele ale PNRR-ului, ale Comisiei Europene pe baza unui PNRR pe care România l-a asumat acum 2-3 ani de zile, dar în același timp să respecte și statutul. E important să avem și sisteme funcționale; nu numai la cel de Justiție mă gândesc, mă gândesc și la sistemele de Ordine Publică, Apărare și Siguranță Națională. Pentru că ar fi absurd să faci o reformă adresată unui stat care nu-și mai poate menține sistemele vitale în funcțiune”, a explicat Cătălin Predoiu.
Reforma pensiilor speciale ar urma să intre în vigoare peste 5 ani
„Pentru că anumite măsuri au fost etapizate, tocmai pentru a nu bulversa sistemele de care vorbeam. Sunt foarte mulți beneficiari ai acestor pensii de serviciu care ar putea oricând să plece la pensie și care ar destailiza funcționarea unor sisteme vitale: mai puțin jumătat din efective le-am pierde. La fel este și cu magistrații, și cu polițișrii și militarii și așa mai departe”, a mai spus Cătălin Predoiu.
Ieri, plenul Senatului a votat, din nou, legea privind pensiile de serviciu. În Camera Deputaților proiectul adoptat inițial a fost modificat semnificativ, așa că a fost nevoie de o nouă sesiune de vot în Senat pentru a evita un posibil atac la Curtea Constituțională.
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu