Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au respins cererea lui Victor Ponta privind suspendarea ordinului ministrului Educației prin care i-a fost retras titlul de doctor.
Decizia nu este definitivă. Ea poate fi atacată de fostul premier la Înalta Curte.
Instanța amânase o decizie în acest sens încă de vinerea trecută. Atunci, avocatul lui Victor Ponta a declarat, în faţa instanţei, că ordinul prin care ministrul Educaţiei i-a retras titlul de doctor anulează un alt act administrativ, ordinul 5.663 din 15.12.2003, prin care lui Victor Ponta i-a fost atribuit titlul de doctor, document care a produs efecte în circuitul civil.
Potrivit avocatului, un act nu poate fi revocat după 13 ani, dacă a produs efecte.
Mai exact, avocatul a susținut că în baza acelui titlu de doctor, Victor Ponta a fost primit în rândul avocaţilor, fără să mai dea examen.
Avocatul Ministerului Educaţiei a susţinut că hotărârea CNATDCU este actul administrativ care ar fi trebuit atacat pentru a fi suspendat, nu ordinul de ministru.
“Noi am aplicat legea. Toate criticile reclamantului nu subzistă. Ponta s-a referit la doctoratele din cercetare care sunt făcute de cercetători salarizaţi. Nu sunt depuse dovezi la dosar că Ponta este conferenţiar, din moment ce nu are o cercetare ştiinţifică”, a spus avocatul Ministerului Educaţiei.
Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a anunțat, pe 1 august, că teza de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat, având în vedere că nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în Drept.
Ulterior, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras lui Victor Ponta titlul de doctor în drept acordat de Universitatea Bucureşti în 2003.