Judecătoarea Grațiela Milu, viitoare membră a CSM din ianuarie 2023, a fost invitata Ioanei Ene dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Grațiela Milu este judecătoare la Curtea de Apel Brașov, iar în 2022 a candidat pentru un loc din cele trei pe care le au Curțile de Apel în CSM. Deși a câștigat, conform regulilor valabile la înființarea CSM, a fost organizat al doilea tur de scrutin pe care a reușit să-l câștige.
A fost un autentic efort de a vă ține departe de CSM? Așa ați perceput aventura acestei veri?
„Nu aș putea să spun neapărat că a fost ceva pe care l-am perceput ca pe un atac sau ca pe un efort care să mă vizeze personal. Mai degrabă, să spunem, un curent de opinie din Magistratură. Am fost eu și colegul meu Mihai Ghica de la Tribunale. Am fost cumva considerați de opinia publică drept reformatorii, dintre candidați, și iată că am fost supuși unor încercări suplimentare față de celelalte alegeri pentru CSM.
Din fericire pentru mine, eu am reușit să izbândesc și în a doua tură de alegeri. Din păcate, Mihai nu a reușit. Și spun din păcate pentru că Mihai este un profesionist desăvârșit și cred că merita să ocupe locul pe care l-a câștigat, de altfel, în primul tur în Consiliu”, a spus judecătoarea Grațiela Milu.
Pensiile de serviciu ale magistraților – Ar trebui modificat ceva la pensiile magistraților pe cele două coordonate în discuție?
„Am să o iau puțin din urmă pentru că dacă vă amintiți, în precedenta noastră discuție anunțam cumva că urmează un val de pensionări din Magistratură pentru că, iată, este o generație mare de judecători care împlinesc anul acesta cei 25 de ani de vechime, condiția pe care legea în vigoare o prevede și pe care și noua lege, care a fost promulgată, o menține.
Din punctul meu de vedere, am și spus-o și nu doar atunci în campania electorală, dar am și făcut parte din niște demersuri în urmă cu mai bine de doi ani, în 2021 – ianuarie, împreună cu alți doi colegi am inițiat o scrisoare deschisă referitoare la pensiile magistratului.
Mențin și acum ceea ce am susținut atunci: faptul că pensia de serviciu a magistratului este o componentă a independenței financiare a magistratului – și nu vorbim acum de a ne raporta la restul Europei pentru că activitatea unui magistrat în România, din păcate, nu suportă comparație la nivel european. Însă, ceea ce am semnalat și atunci și în campanie – și m-a costat poate și voturi și chiar niște articole defavorabile în presă – a fost o anomalie care vizează faptul că pensia în plată este mai mare decât salariul în plată.
Acest lucru, cumulat cu toate condițiile de lucru din Magistratură în zilele noastre, cu toate aceste presiuni, vulnerabilități, toate acestea încurajează exodul din Magistratură. Nu este doar un val de ieșiri din Magistratură, ci este chiar un tsunami – am zis eu.
Și faptul că este o anomalie și, evident, urma să vină și decontul acestei anomalii – faptul că pensia este mai mare decât salariul încurajează ieșirile din Magistratură și nu a se rămâne.
Toate acestea cumulate și cu această perspectivă a modificării condițiilor, fie sub aspectul vechimii, respectiv al vârstei de ieșire, cât și al cuantumului pensiei, au încurajat și mai tare plecările din Magistratură și mă tem că se va pleca din Magistratură nu doar prin pensionare, ci și prin alte modalități.
Dacă nu reușim să ne păstrăm resursa umană care este destul de valoroasă și este greu de atins, performanța în Magistratură este greu de atins – vine după ani vechime, după ani de studii, multe concursuri – vom suferi cu toții. Și nu mă refer la cei rămași, cât mai ales la justițiabili”, a adăugat Grațiela Milu.
Nu ar trebui lucrat și la această pensionare anticipată?
„Cred că ar trebui încurajați oamenii să rămână în Magistratură tocmai prin crearea unei predictibilități. Asigurarea unui cadru predictibil al condițiilor de pensionare, măcar apropiat de cele care au fost atunci când oamenii au intrat în Magistratură.
E limpede că nu toți… sau cei mai mulți nu s-au gândit la pensie atunci când au intrat în Magistratură, însă în momentul în care riști cumva ca o componentă esențială a independenței tale financiare să-ți fie luată din față înainte de finish, atunci este resimțită ca o presiune.
Foarte mulți colegi care aveau condițiile de vechime – cei 25 de ani de multă vreme – au rămas în Magistratură pentru că se regăsesc în această profesie. Însă, tot acest… să nu-i spun val de ură, pentru că am tot auzit în ultima vreme, din păcate se poate întâmpla ca opinia publică să fie manipulată să li se inducă ideea că pensiile de serviciu ale magistraților sunt luate de la gura altor categorii de pensionari – lucrul acesta a fost resimțit ca o lipsă de apreciere și respect al societății pentru magistrat. Dacă noi nu ne respectăm justiția, nu putem să avem niște așteptări extraordinar de mari de la ea”, a explicat Grațiela Milu.
Eșecurile justiției nu au contribuit la deteriorarea relației dintre justiție și societate?
„Societatea are anumite așteptări și mai ales în zona penală, zona care ne afectează pe toți. În realitate, noi aici vorbim despre corupție, de marea corupție care nu aș vrea să o spun atât de fățiș, însă eu am fost întotdeauna de partea luptei împotriva corupției și am simțit că este nevoie că acest fenomen trebuie combătut mult mai energic de organele statului.
Mă refer și la corupția din Magistratură, dar corupția la nivel general – pentru că este limpede că și tema corupției din Magistratură a fost pusă cumva în standby atât timp cât acest subiect al SIIJ-ului a fost cum a fost tratat.
Din punctul meu de vedere, aici Consiliul a reușit să se îndepărteze de la voința magistraților care au fost consultați și care în marea lor majoritate, cel puțin atât cât am avut acces la informații și la rezultatele consultărilor, nu au considerat necesar un organism special de anchetă al magistraților, ci s-a apreciat că suntem cetățeni ca toți cetățenii și, prin urmare, trebuie să fim cercetați de aceleași organe de cercetare penală.
Soluția legislativă la care s-a ajuns și a fost susținută prin varianta Legii promulgată marți – este departe de a satisface exigențele Comisiei de la Veneția și ale organismelor europene care au reclamat o altă modalitate de lucru. Însă, este limpede că există corupție în societate și acestea sunt doar manifestări”, a mai explicat judecătoarea Grațiela Milu.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Shutterstock