P. Piedone le-a făcut o mare onoare locuitorilor sectorului 4 necandidând acolo. Căci s-ar putea crede că aceștia nu l-ar fi ales.
Cei din sectorul 5 au fost, potrivit replicii literare clasice folosită prostește de P. Piedone: „Proști, dar mulți, Măria Voastră! Mulți! Mulți!” („Măria Voastră!” e o noutate introdusă de primarul 4-5, căci „Proști, dar mulți!” spune chiar Vodă Lăpușneanu). Aici, în aceste cuvinte se află, cred, răspunsul la întrebarea care i-a consternat pe unii dintre noi în aceste zile: „Cum a fost posibil ca un părtaș la crima din Colectiv, condamnat la 8 ani și 6 luni închisoare, să fie votat de niște ființe care se numesc oameni?”.
Nu în cuvântul „proști”. Căci, da, votanții lui P. Piedone provin din Rahova și Ferentari, zone ale Capitalei în care sărăcia, ignoranța, infracționalitatea sunt la cotele cele mai înalte. E un răspuns, dar nu presupune neapărat și prostie: în ce privește interesele lor directe și imediate, oamenii din aceste cartiere pot fi cât se poate de deștepți. O expresie ca aceea a comandantului de pompieri la adresa morților care zăceau pe jos în fața clubului Colectiv: „Dă-i în p… mea de morți!” ar putea fi auzită foarte des în Rahova și Ferentari. Dar asta nu-i prostie, nici inteligență.
E vorba de ceva numit conștiință. Și de cuvântul „mulți”. Apare încă o întrebare grea, care depășește granițele sectorului 5: poate avea mulțimea conștiință?
Traian Băsescu a început să scadă rapid în sondaje nu după ce a văzut o țară întreagă cum a lovit golănește un copil, atunci chiar a fost reales președinte, ci când a anunțat tăierea salariilor și pensiilor.
„Doctorul” Ponta a pierdut în 2014 nu pentru că era dovedit ca plagiator ordinar, ci pentru că i-a tratat cu dispreț pe cetățenii români din diaspora.
Firea nu mai e primarul Capitalei nu pentru că a participat rânjind la insultarea inumană a unui spital pentru copiii bolnavi de cancer, ci deoarece, ca pe vremea lui Ceaușescu, n-a dat cetățenilor apă caldă.
Sutele de mii ieșiți în stradă în 2017 aveau un obiectiv precis: abrogarea Ordonanței 13, o batjocură la adresa tuturor românilor cinstiți.
Chiar și manifestanții de după tragedia Colectiv au fost mobilizați de rudele și prietenii celor morți, mutilați sau scăpați cu viață ca prin minune. Protestul lor a fost etic, îndreptat împotriva autorităților criminale.
P. Piedone nu are o condamnare definitivă. Este semnatarul unei hârtii care a contribuit la moartea și suferința unor oameni. Unde? În sectorul 4. Când? Cu 5 ani în urmă. Pe noi, cei din sectorul 5, nu ne privește, n-avem nici în clin, nici în mânecă cu chestia asta. Îl vrem pe Piedone primar pentru că zicem noi că o să fie bun. Nu călcăm nicio lege, nu ne poate acuza nimeni de nimic dacă îl votăm.
Așa e. Cu excepția cazului în care ai o conștiință. Care să te apese dacă faci asta. Conștiința nu ține de cutume, reguli și legi. De prostie sau deșteptăciune. Ține de esența umanului. O ai, sau nu o ai.
La nivelul persoanei, al unor grupuri mici, conștiința poate avea un rol într-o alegere. Dar de la ordinul zecilor de mii de indivizi în sus, norișorul numit conștiință dispare de deasupra capetelor mulțimii. Mulțime care nu e proastă.
O ultimă întrebare – îmi dă fiori când o scriu: câte voturi ar fi luat Piedone dacă ar fi candidat la Primăria Capitalei?
Cristian Tudor Popescu la Judecata de Joi, în Deșteptarea:
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.