Confidenţialitate

Judecata de Joi, cu Cristian Tudor Popescu: Nucleara netoților

În vreme ce PSD și PNL se ocărăsc și se tocmesc pentru ministere, dar intonează într-un glas, popește, pe nas: „Nu tăiem salaaariiile!… Nu dăm pe nimeni afaaarăăă!…”, în România se coace o bombă nucleară cu explozie întârziată.

Bomba nu e pentru ca să se poată răspunde cu ea la una aruncată de Putin; este făcută să distrugă România din temelii. Cine o fabrică? Statul român.

Miezul, în care deja s-a declanșat reacția în lanț, sună așa: „Gradul de alfabetizare pentru elevii români cu vârsta 6-14 ani este 42% «nefuncționali», 47% «minim funcționali» și restul, de 11%, «funcționali», potrivit Raportului Național de Literație”.

Ce înseamnă asta? Nimic altceva decât că majoritatea covârșitoare a oamenilor de mâine ai țării nu sunt în stare să înțeleagă un text, nu pot extrage idei din el, nu pot să-l rezume cu cuvintele lor. Ca să nu mai vorbim despre a compune un text…

Adulții care vor rezulta din acești copii nu vor fi neapărat proști. Pot fi șmecheri, vicleni, abili. Gândirea lor va fi însă orientată exclusiv asupra intereselor personale, în primul rând materiale. Nu le va păsa câtuși de puțin de ceilalți, de societate, de valorile conviețuirii umane. Mulți dintre ei vor fi, la 18 ani, după generațiile cu cheia de gât, generația cu cheia limuzinei de gât, cadou de majorat de la părinți. Sau, o iau pe a lui tata și intră în trafic cu droguri și alcool în cap.

Această generație sălbatică nu va fi doar necultivată, ci și rea până la ticăloșie. Și iresponsabilă. Sunt actuali și viitori fani ai gibonilor Tate.

Căci neștirea influențează fundamental morala individului. Nu este exclus ca un om cu carte să fie mizerabil moral, dar probabilitatea ca un troglodit să fie un ticălos, o bestie, este uriașă.

Dacă subsemnatul aș fi fost limitat, în adolescență, ca sursă de cunoaștere și formare la cei din anturajul meu, n-aș fi cel care sunt astăzi. Nu știu cum aș fi evoluat fără cărți. Fără Caragiale, Eminescu, Arghezi, Maiorescu, fără Borges, Wells, Sábato, Poë, Lem. Cărțile mari sunt alte minți, la care altfel nu ai acces. Mai mult decât a te informa, ele îți plămădesc o concepție despre lume și viață, un cofraj în care toate achizițiile cognitive se vor așeza într-o forma mentis organică.

Generația sălbatică crește fără cărți. Ei se „educă” unii pe alții: pălăvrăgind, prin viu grai, predecesorul scrisului și cititului în istoria umană. Sau cetuind pe net. Netoți ar putea fi numiți.

Profesorii sunt primii reprezentanți ai autorităților pe care netoții în plină dezvoltare învață să-i disprețuiască. Și să-i agreseze. Deocamdată cu mâinile și cuțitul.

Nu văd cum generația aceasta ar putea fi creativă… Va fi mai degrabă performantă la a profita, a strica, a șterpeli, a se fofila, a trage în piept. Din minți înguste și ahtiate, din capete seci, nu răsare nouvaloarea, ci nonvaloarea. O să creeze inteligențele artificiale în locul lor…

Nu știu dacă mai apuc să trăiesc în România generației netoților. Nu pot să nu mă gândesc însă la ce va fi. Sarabanda demonică a omorurilor comise de adolescenți în școli din Statele Unite a ajuns până la Belgrad: 9 oameni uciși de un elev de 14 ani.

Mă întreb, și vă rog să vă închipuiți răspunsul: ce s-ar întâmpla în România dacă elevii și studenții ar avea acces la arme de toate calibrele?

Până atunci, ascultați, creștinilor, tineri și bătrânilor: „Nu tăiem salaaariiile!… Nu dăm pe nimeni afaaarăăă!…”. Amin.

Cristian Tudor Popescu, la Judecata de Joi, în Deșteptarea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.