Confidenţialitate

Johnson & Johnson cere autorizarea vaccinului său anti-COVID în Europa

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a primit, marți, o solicitare oficială din partea companiei Janssen, filiala belgiană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson, pentru autorizarea condiţionată a vaccinului anti-COVID-19 creat în laboratoarele sale.

Conform companiei Johnson&Johnson, vaccinul său anti-COVID-19 a avut o eficacitate globală de 66% în testele clinice efectuate pe trei continente afectate de diferitele variante ale coronavirusului SARS-CoV-2.

Vaccinul produs de Johnson&Johnson nu necesită condiții speciale de depozitare și este suficientă administrarea unei singure doze.

Vaccinul produs de Johnson&Johnson folosește un virus de răceală obișnuită, adică adenovirusul tip 26, pentru a introduce proteine ale coronavirusului în celule și a declanșa un răspuns imunitar.

La sfârșitul lunii ianuarie, compania preciza că, în urma studiilor făcute la nivel global, s-a constatat că vaccinul are o eficiență de  85 % în prevenirea unor forme grave de COVID-19.

Nu trebuie administrate două doze.

În urmă cu o zi, șeful campaniei de vaccinare din Franța anunța că se așteaptă ca noul vaccin să fie utilizat aici în scurt timp.

El a amintit că Agenția Europeană a Medicamentului urmează să ia o decizie în privința acestui vaccin, la jumătate lunii martie.

Șeful campaniei de vaccinare din Franța, Alain Fischer susține că vaccinul dezvoltat de Johnson&Johnson urmează a fi aprobat curând în Europa și inclus în campania de vaccinare din Franța până în aprilie. De altfel, reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului au precizat că e o chestiune de zile până când compania Johnson&Johnson va depune cererea pentru aprobarea vaccinului.

Produs în Europa, vaccinul este însă îmbuteliat în Statele Unite, iar premierii din Austria, Cehia, Danemarca și Grecia au cerut Comisiei Europene să ia măsuri astfel încât să nu fie pusă în pericol livrarea acestui vaccin, iar distribuția lui să înceapă imediat după ce primește autorizația din partea Agenției Europene a Medicamentului.