Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au descoperit ca alergatul stimuleaza cresterea celulelor dintr-o zona a creierului responsabila de imbunatatirea memoriei.
Modul in care jogging-ul reuseste sa stimuleze neurogeneza, nasterea celulelor neuronale, nu este pe deplin inteles de oamenii de stiinta, insa acestia cred ca ar putea avea legatura cu cresterea circulatiei sangvine si eliberarea de hormoni asociati cu exercitiile fizice.
Cercetatorii de la Universitatea Cambridge, a studiat evolutia a doua grupuri de soareci de laborator, unul dintre ele aflat intr-o cusca prevazuta cu roata de alergat, iar cel de al doilea, tinut intr-o cusca goala.
Analiza tesutului cerebral extras de la soarecii de laborator arata ca subiectii care au alergat in timpul experimentului au produs circa 6.000 de noi celule neuronale.
Iar cercetatorii de la Institutul american pentru studiul imbatranirii au repetat experimentul dar cu subiecti umani.
Testele au aratat ca persoanele ce au alergat cu regularitate, timp de cateva zile, au produs sute de mii de noi celule neuronale, reusind astfel sa-si imbunatateasca memoria si capacitatea de a-si ordona cu acuratete amintirile, spre deosebire de cei care nu au facut deloc miscare.