La Jocurile Invictus de la Toronto, în concurs intră, joi, înotătorii și arcașii.
La înot, maiorul Nicolae Grigore și plutonierul major Eugen Bida vor încerca să se califice în finalele de vineri la probele de 50 de metri liber, 50 de metri spate și 100 de metri liber.
Maior Nicolae Grigore
La tir cu arcul, compaund și olimpic, caporalul Eugen Pătru, plutonierul Ionuț Butoi, colonelul Dorin Petruț și colonelul Augustin Pegulescu au trecut miercuri, de precalificări: Joi, intră în concursul pentru desemnarea primilor patru arcași care vor trage pentru medalii. Vineri, aceștia se vor lupta să urce pe podium atât la individual cât și la echipe.
caporal Eugen Pătru, plutonier Ionuț Butoi
Joi, cicliștii s-au oprit înainte de finale, plutonierul adjutant Costinel Slăniceanu având probleme tehnice cu bicicleta hand încă de miercuri.
Plutonier adjutant Costinel Slăniceanu (împreună cu soția) plutonier adjutant principal Costel Stanciu
Până acum, echipa României la Jocurile Invictus a câștigat două medalii, ambele de bronz: miercuri, locotenentul Ciprian Iriciuc a ocupat locul III la canatoj în sală, proba de patru minute, iar luni, maiorul Laurențiu Șerban a ocupat locul III la atletism, proba de 1.500 de metri, categoria amputație sub genunchi.
România participă în premieră, la Jocurile Invictus
Ciprian Iriciuc a declarat după concurs, pentru Europa FM, că a fost surprins de nivelul atât de ridicat al concurenților, el făcând echivalentul a 1.265 de metri în patru minute.
Celălalt concurent român la această probă, plutonierul major Dumitru Paraschiva, s-a clasat pe locul V.
Ambii au fost răniți grav în Afganistan, Iriciuc în 2015, iar Paraschiva în 2009.
Primul a făcut pneumotorax și a rămas cu schije în plămâni, iar Dumitru Paraschiva a rămas cu pareză pe partea stângă a feței, fără auz la o ureche și fără vedere la un ochi.
Cei doi s-au antrenat la Snagov și București, fără a avea un medic sportiv la dispoziție dar coordonați de fostul antrenor al lotului olimpic de canotaj, Horia Constantinescu.
Ambii au stat departe de familiile aflate la Vatra Dornei, respectiv la Făgăraș, aproape un an.
După concurs, cei doi sportivi, membri ai delegației şi ai galeriei au sărbătorit câștigarea medaliei dansând în stradă și în holul satului olimpic.
La volei din șezut, România nu a avut o echipă completă așa că 2 militari români au făcut echipă cu soldați din Ucraina, Canada și Danemarca.
Au câștigat în cele două zile de concurs câte un meci din trei, așa că în finale, au mers alte echipe.
Jocurile Invictus, create de Prințul Harry al Marii Britanii pentru a onora eforturile și sacrificiile pe care le-au făcut militarii răniți din mai multe armate NATO sau partenere, au adus la Toronto 550 de militari și mii de membri ai familiilor acestora și prieteni din 17 țări. Printre ele Iordania, Ucraina și Afganistan.
În holul satului olimpic, este forfotă de la prima oră a zilei și până aproape de miezul nopții, când se termină ultimele concursuri: se scriu mesaje pe cele trei litere imense, galbene, care reprezintă mottoul competiției, -I AM (INVICTUS), se vizionează meciuri din cadrul Jocurilor, se schimbă adrese de email, se vând suveniruri și se cântă.
Toți militarii sportivi și familiile lor sunt îndrumați de 1.500 de voluntari de toate vârstele. Pentru a-i ajuta gratuit pe participanți, în aplicația descrisă de organizatori s-au înscris 6.000 de oameni. Asaltați de numărul mare de voluntari, organizatorii au oprit aplicația după numai 48 de ore.
Printre voluntari, se află și mulți români stabiliți în Toronto sau în apropierea metropolei canadiene și care și-au luat concediu în această perioadă pentru a-i îndruma pe oaspeți.
O femeie voluntar, de origine română, mi-a spus ca a vrut să ajute țara în care s-a mutat cu familia”pentru că în cei 30 de ani de când sunt aici, Canada mi-a oferit tot ce am avut nevoie”.
La multe sporturi, toate locurile din tribune au fost ocupate, la finale, în tribune fiind și zeci de copii împreună cu educatorii lor. Învățătorii au povestit că de un an, de când a început pregătirea Jocurilor Invictus, elevii au organizat mai mute acțiuni destinate promovării competiției și recunoașterii sacrificiilor militarilor.
Canada a pierdut numai în Afganistan, peste 1.000 de militari, iar mii de soldați și ofițeri au fost răniți.
În noua strategie de apărare, Canada va aloca în următorii 6 ani aproape 150 de milioane de dolari pentru recuperarea fizică și psihică e veteranilor.
La Toronto, pe perioada Jocurilor Invictus, Poliția locală a deschis cu motociclete traficul pentru autocarele care transportă sportivii și familiile lor către bazele sportive, pentru a putea ajunge la timp, la competiții.
În plus, miercuri, la întoarcerea dintr-o excursie, sportivii și familiile lor au fost așteptați în gară de zeci de polițiști care aliniați, au dat mâna cu militarii și le-au mulțumit pentru că și-au servit țările cu prețul unor infirmități permanente.
De altfel, multe zone ale orașului s-au transformat în scene sau locații de competiții.
Prințul Harry merge zilnic, la toate competițiile
Până acum, în cele 5 zile ale Jocurilor, fiul cel mic al Prințului Charles și al Prințesei Diana a discutat de 4 ori cu membri ai lotului României, iar marți seara, patru dintre sportivi au fost invitați la o recepție privată alături de competitori din celelalte 16 țări aflate la această ediție a Jocurilor.
Duminică. la Lumea Europa FM, de la ora 11.00, puteți asculta un reportaj despre viața pe care o trăiesc câțiva militari români, după ce au fost răniți grav în teatrele de operații din Afganistan, despre ce și cum primesc din partea sistemului militar și al societății.
Acest articol este realizat grație sprijinului oferit de DEDEMAN.