Spitalul Sfânta Maria din Capitală va putea fi inclus în programul naţional de transplant, pentru transplantul de plămân, reevaluarea făcută miercuri arătând că se menţin condiţiile de la acreditare, iar medicul român Igor Tudorache este de acord să vină de la Hanovra să opereze în spitalul bucureştean, a declarat, joi, pentru News.ro, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), Radu Deac.
“Am fost foarte necăjiţi atunci când am fost informaţi de medicii de la Viena că au operat ultimul bolnav, deşi mai aveau pe listă alţi cinci români pentru transplantul pulmonar. Reevaluarea de ieri (miercuri, n.r.) a arătat că la Spitalul Sfânta Maria se menţin condiţiile de la acreditare pentru realizarea transplantului de plămân. De asemenea, Igor Tudorache, medicul român de la Hanovra, a spus că va veni să opereze în Spitalul Sfânta Maria“, a precizat Radu Deac.
Pentru ca pacienţii români aflaţi pe listă la Viena să nu aibă de suferit până când Spitalul Sfânta Maria va definitiva anumite contracte care au expirat, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant a trimis o scrioare la Eurotransplant, prin care a solicitat prelungirea acordului cu România.
“Am trimis o scrisoare la Eurotransplant prin care am solicitat prelungirea cu un an a acordului privind transplantul de plămâni. Contractul care expiră în 31 martie a fost pe durata a şase luni. Acum noi am anunţat că Spitalul Sfânta Maria întruneşte condiţiile pentru realizarea transplantului de plămân, aşa cum au fost la acreditare, deci, după ce reînnoieşte contractele medicilor, pot să decidă data la care încep să facă transplant de plămân“, a adăugat profesorul Deac.
Reevaluarea Centrului de transplant de la Spitalul “Sfânta Maria” a fost dispusă după ce spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral protocolul prin care erau realizate intervenţii de transplant pulmonar românilor înscrişi pe listă.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, anunţa marţi rezilierea protocolului, arătând că Spitalul AKH nu avea dreptul să denunţe unilateral acest protocol.
“Am primit o scrisoare pe mail vineri, în care se spunea că, din cauza faptului că a scăzut capacitatea centrului, pacienţii din România nu vor mai fi primiţi la tratament. Imediat am luat legătura cu preşedintele ANT şi a spus că va apela la Eurotransplant. O situaţie similară a avut loc şi anul trecut. Ei spun că este legat strict de spaţiu, au făcut şi o structură de chirurgie vasculară şi spaţiul este redus. Dar noi am dat plămâni la Viena“, a mai spus ministrul.
Ministrul Sănătăţii spunea, cu o zi înainte de a fi anunţat că la Spitalul AKH nu vor mai fi operaţi pacienţi români, că va aproba începerea programului de transplant pulmonar în România atunci când va fi convins că o astfel de intervenţie poate fi făcută în condiţii de siguranţă pentru pacienţi.
Florian Bodog preciza că la Spitalul “Sfânta Maria” din Capitală, singurul acreditat pentru astfel de intervenţii, nu există niciun specialist care să fi făcut vreodată transplant în mod independent.
Medicul Igor Tudorache, şeful centrului de transplant pulmonar din Hanovra, ar urma să coordoneze echipa de transplant din spitalul bucureştean.
Întrebat, în noiembrie 2016, dacă ar lăsa Centrul din Germania ca să vină şi să opereze în România şi pentru cât timp, Tudorache a spus că are această disponibilitate, dar depinde de conjunctură.
“Disponibilitatea mea de a opera şi a ajuta pacienţii în România este întotdeauna prezentă şi depinde de conjunctura şi condiţiile oferite”, a spus medicul.
Igor Tudorache a menţionat că Spitalul Sfânta Maria a făcut tot posibilul să corespundă unui centru european de transplant.
“În ceea ce priveşte condiţiile necesare efectuării unui transplant pulmonar, Spitalul Sfânta Maria a făcut absolut tot posibilul să corespundă unui centru chirurgical european“, a spus Tudorache.