Jesus Carmona, directorul pentru media al Parlamentului European, fost șef de cabinet al președintelui Comisiei pentru Regiuni și purtător de cuvânt al președintelui Consiliului European, a dezbătut alături de Cătălin Striblea – în cadrul unui interviu Europa FM – cele mai importante teme europene, tot mai fierbinți într-un an electoral care vizează și alegerile europarlamentare ce au loc în România pe 09 iunie 2024. De la prezența la alegerile europarlamentare la protestele fermierilor din țările europene; de la apartenența la Uniunea Europeană la securitate și siguranța dată de apartenența României la NATO, dar și despre aderarea României la Spațiul Schengen pe cale terestră – toate aceste subiecte au fost discutate de Cătălin Striblea și Jesus Carmona în cadrul unui interviu special acordat de directorul pentru media al Parlamentului European pentru Europa FM.
Jesus Carmona, despre alegerile europarlamentare din 2024: „Ce vedem acum, în aceste sondaje, este că avem un prim câștigător al acestor alegeri: EPP – Grupul Partidului Popular European, iar pe locul doi va fi Partidul Socialiștilor – Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților. Bătălia se va duce pentru poziția a treia. Nu știm dacă Renew Europe va continua să fie al treilea partid”
Cătălin Striblea: Salutare tuturor, bine v-am regăsit! Suntem la interviurile Europa FM în preajma alegerilor europene, cele mai importante din ultimii ani pentru noi, și cu o situație politică complicată. Invitatul meu este directorul pentru media al Parlamentului European, domnul Jesus Carmona. Înainte, el a fost șeful de cabinet al președintelui Comisiei pentru Regiuni și purtător de cuvânt al președintelui Consiliului European. Domnul Carmona este în România pentru a ne da datele esențiale ale acestor alegeri și perspectiva lor. Bună ziua, bine ați venit în România!
Jesus Carmona: „Bună ziua! Vă mulțumesc mult!”.
Cătălin Striblea: Am văzut niște sondaje legate de prezența electoratului la alegerile europarlamentare, sondaje efectuate de către Parlamentul European. Se așteaptă o prezență mare, în jur de 60%-70%. Nu sunt cifre prea optimiste?
Jesus Carmona: „Sondajele sunt sondaje, va trebui să vedem cum va evolua situația în următoarele săptămâni, în următoarele luni, înaintea alegerilor, pentru că rezultatul diferă puțin față de sondaje. Ce vedem acum, în aceste sondaje, este că avem un prim câștigător al acestor alegeri: EPP – Grupul Partidului Popular European, iar pe locul doi va fi Partidul Socialiștilor – Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.
Bătălia se va duce pentru poziția a treia. Nu știm dacă Renew Europe va continua să fie al treilea partid sau alte grupuri vor fi acolo ECR – Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni – sau Identity – Grupul Identitate și Democrație. Am văzut, de asemenea, creșterea unor grupuri extremiste în anumite țări. Dar avem și vești bune care vin din Polonia, Spania, unde participarea partidelor extremiste pare mai redusă în proiecțiile noastre”.
Jesus Carmona: „Nu știm ce se va întâmpla în SUA, cine va câștiga alegerile prezidențiale. Dacă va fi Donald Trump, poate că va trebuie să reconfigurăm politicile de apărare, de relații internaționale”
Cătălin Striblea: Dar pentru prima oară este foarte posibil ca România să trimită în Parlamentul European un grup mare de populiști sau extremiști, în jur de 20 de eurodeputați din partea unui partid extremist. Vă îngrijorează asta?
Jesus Carmona: „Ne îngrijorează în sensul că de fiecare dată când vorbim despre extremism și mișcări antieuropene, procesul de luare a deciziilor va fi foarte greu în viitorul Parlament European. Trebuie să luăm în considerare că vor fi provocări enorme după alegeri. Nu știm ce se va întâmpla în Statele Unite ale Americii, cine va câștiga alegerile prezidențiale.
Dacă va fi Donald Trump, poate că va trebuie să reconfigurăm politicile de apărare, de relații internaționale. În același timp, va trebui să trecem mai multe legi care sunt încă pe agenda Parlamentului European: schimbările climatice, migrația, extinderea Uniunii Europene, iar o majoritate politică capabilă să treacă aceste legi este esențială”.
Jesus Carmona, despre protestele fermierilor: „Nu putem dezvolta politici la nivelul Uniunii Europene fără să ascultăm toate părțile implicate” / „Dacă sunt îngrijorări, sunt convins că Comisia Europeană va revizui planul pentru a lua în considerare cererile lor”
Cătălin Striblea: În ultimii trei ani, pentru prima oară în istoria României care era considerată o țară cu potențial de către Uniunea Europeană, sondajele arată că încrederea cetățenilor în Uniunea Europeană a scăzut rapid. Erau 71% dintre cetățeni care credeau că Uniunea Europeană este un lucru bun, iar acum am ajuns la un procent de 46%. De ce credeți că s-a ajuns aici în ultimii trei ani?
Jesus Carmona: „Ceea ce trebuie să facem este să-i facem pe cetățenii României conștienți de impactul pe care Uniunea Europeană îl are în viețile lor. Chiar și cu aceste sondaje nu putem să ignorăm realitatea. Ceea ce vedem este că Uniunea Europeană a avut un efect transformator în viețile cetățenilor”.
Cătălin Striblea: Da, și a fost aspru criticată aici. Recent, am avut proteste ale fermierilor care nu sunt de acord cu politicile din Green Deal și vor subvenții mai mari. Ce le spuneți lor? Au protestat pe străzi până acum două săptămâni.
Jesus Carmona: „Au protestat nu doar în România, ci și la Bruxelles, în Spania, peste tot. Ce trebuie să facem este să le ascultăm cererile. Poate că atunci când am decis care vor fi obiectivele din planul pentru schimbările climatice nu am luat în calcul interesele lor legitime. Nu putem dezvolta politici la nivelul Uniunii Europene fără să ascultăm toate părțile implicate, iar acesta va fi unul dintre obiectivele viitorului Parlament European”.
Cătălin Striblea: Au cerut insistent pentru renunțarea la prevederile din Planul Verde. Sunteți de acord cu asta?
Jesus Carmona: „Ce pot spune este că, în general, europenii sunt de acord cu obiectivele setate prin programul pentru schimbările climatice, pentru o tranziție verde. În același timp, nu putem atinge aceste obiective fără să-i avem alături pe fermieri și pe cetățeni. Dacă sunt îngrijorări, sunt convins că Comisia Europeană – iar Parlamentul European a adoptat o rezoluție în acest sens – va revizui planul pentru a lua în considerare cererile lor”.
Jesus Carmona, despre plângerile fermierilor în privința subvențiilor: „Ministrul român al Agriculturii va avea un cuvânt de spus atunci când subiectul se va discuta la Consiliul miniștrilor”
Cătălin Striblea: O altă cerere a lor este legată de subvenții. Românii cred că banii pe care îi primesc din partea Europei sunt mai puțini comparativ cu Franța, Polonia, Germania și așa mai departe. Există vreo șansă pentru fermierii români să primească subvenții mai mari?
Jesus Carmona: „Uniunea Europeană este locul unde totul este pe masă, totul se discută atunci când sunt cereri legitime. Dacă sunt plângeri, dacă sunt cereri concrete legate de subvenții și agricultură, acestea trebuie puse pe masă. Mai întâi pe masa miniștrilor, pentru că ei sunt decidenții pe politicile agricole.
Ministrul român al Agriculturii va avea un cuvânt de spus atunci când subiectul se va discuta la Consiliul miniștrilor, iar apoi pe masa Parlamentului European. Când există o problemă la nivel european, avantajul este că aceasta poate fi discutată în mod democratic pentru a găsi soluții”.
Jesus Carmona: „Invazia ilegală a Rusiei în Ucraina a dus la o uniune fără precedent pentru apărararea Ucrainei” / „România este o țară NATO și țară membră a Uniunii Europene. Este protejată din ambele direcții”
Cătălin Striblea: Mă întorc acum la ceea ce spuneați mai devreme, că poate vor exista schimbări în ceea ce privește politicile de Apărare, pentru că noi aici suntem la granița Uniunii Europene și este posibil să avem o forță foarte ostilă lângă noi, Rusia. Veți avea un comisar pentru Apărare în următorul mandat?
Jesus Carmona: „Această idee există deja de ceva vreme așa că, de ce nu? Situația din Europa s-a schimbat în mod dramatic, în sensul necesității creării unor mecanisme pentru o apărare mai puternică a Uniunii. Invazia ilegală a Rusiei în Ucraina a dus la o uniune fără precedent pentru apărararea Ucrainei. Să ne amintim că Ucraina are acum statutul de țară candidată a Uniunii Europene. În același timp, a fost unitate și în ceea ce privește sancționarea Rusiei. Același lucru se întâmplă și în ceea ce privește întărirea capacităților noastre de apărare”.
Cătălin Striblea: Ce le puteți spune românilor? Uniunea Europeană este capabilă să ne apere în cazul unor acțiuni ostile din partea Rusiei?
Jesus Carmona: „România este o țară NATO și țară membră a Uniunii Europene. Este protejată din ambele direcții. Nimeni nu are în minte că România nu poate fi protejată”.
Jesus Carmona, despre comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale în România: „Va putea ajuta la rezultatul final pentru alegerile europene, ceea ce este bine. Pe de altă parte, și asta este la fel de important, vom rata oportunitatea de a discuta despre politicile europene, întrucât campania se va focusa pe alegerile locale”
Cătălin Striblea: În ceea ce privește alegerile care vor avea loc pe 09 iunie, există o idee politică aici în România, o dezbatere legată de comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Este posibil, din punctul dumneavoastră de vedere?
Jesus Carmona: „Am sentimente amestecate pe acest subiect. Trebuie să ne uităm la ambele fețe ale aceleiași monede. Dacă alegerile locale au loc odată cu cele europene, aceasta va putea ajuta la rezultatul final pentru alegerile europene, ceea ce este bine.
Pe de altă parte, și asta este la fel de important, vom rata oportunitatea de a discuta despre politicile europene, întrucât campania se va focusa pe alegerile locale. Iar provocările pe care le avem acum în Europa sunt atât de importante și ar fi păcat să ratăm șansa de a avea dezbateri corecte despre viitorul Europei și provocările care ne așteaptă”.
Jesus Carmona: „Europa este tot mai prezentă în viețile noastre. Nu este doar legislație, ci și impact în viața de zi cu zi”
Cătălin Striblea: Mai am două întrebări pentru dumneavoastră. Există un trend în România, iar oamenii întreabă mereu, chiar și la emisiunea pe care o realizez la Europa FM, <<Ce mi-a dat mie Europa?>> Un lucru simplu, <<Ce mi-a dat Europa mie, în orașul meu? Ceva concret?>> Cum le răspundeți?
Jesus Carmona: „Aș spune că multe lucruri. Și nu vorbesc doar despre stabilitate, pace, securitate. Care sunt foarte importante. Dar, uitați-vă în jur. Le-aș spune cetățenilor: uitați-vă în jur. Poate că nu știți că acest spital a fost construit sau transformat datorită banilor europeni. Uitați-vă la autostrăzi, gări, aeroport. În spatele lor sunt fonduri concrete de la Uniunea Europeană.
Uitați-vă la școli. Noi nu adoptăm doar texte de lege, ci și lucruri concrete. Uitați-vă la calitatea apei pe care o beți, este așa pentru că există standarde europene care obligă la calitatea apei, a aerului. Europa este tot mai prezentă în viețile noastre. Nu este doar legislație, ci și impact în viața de zi cu zi”.
Jesus Carmona, despre intrarea României în Spațiul Schengen: „Aderarea terestră a României este următorul pas. Cred că este doar o chestiune de luni de zile”
Cătălin Striblea: Chiar și așa, mulți români cred că suntem considerați europeni de mâna a doua și una dintre marile dezamăgiri este legată de aderarea României la spațiul Schengen. Aceasta a fost un eșec al României sau al Uniunii Europene?
Jesus Carmona: „Este un eșec al Uniunii Europene. Parlamentul European a sprijinit mereu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Au fost probleme cu unele state europene care nu au fost de acord. Din fericire, situația s-a schimbat: în martie, România va adera cu granițele marimime și aeriene, adică într-o lună de zile. Sperăm ca România să adere la Schengen complet, și cu granițele terestre, foarte curând. Pot spune că suntem pe drumul cel bun în acest sens”.
Cătălin Striblea: Foarte curând ce înseamnă? Anul acesta, anul viitor?
Jesus Carmona: „Nu știu, pentru că acesta nu este atributul Parlamentului European. Am fost foarte clari, restricțiile ar fi trebuit ridicate de câțiva ani. Problema a fost cu unele state membre, dar acum aderarea terestră a României este următorul pas. Cred că este doar o chestiune de luni de zile”.
Cătălin Striblea: O chestiune de luni?
Jesus Carmona: „Luni”.
Cătălin Striblea: Vă mulțumesc foarte mult!
Jesus Carmona: „Plăcerea a fost a mea. Mulțumesc!”.
Urmărește aici interviul integral în format video: Jesus Carmona – Cătălin Striblea la Europa FM
Sursa foto: Europa FM