Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump și unul dintre consilierii acestuia, susține că nu a colaborat cu oficialități din Rusia în timpul campaniei electorale de anul trecut. Kushner oferă, într-o declarație publică, versiunea sa asupra celor patru întâlniri pe care se știe deja că le-a avut cu cetățeni ruși: el urmează să fie audiat luni – cu ușile închise – de comisia senatorială care verifică activitatea serviciilor secrete, iar marți se va întâlni cu membrii comisiei similare din Camera Reprezentanților.
Jared Kushner explică, între altele, în ce condiții s-a întîlnit cu fostul ambasador al Rusiei la Washington, Serghei Kisliak, dar și cu președintele unei bănci de stat de la Moscova și cu o avocată care pretindea că ar fi avut informații compromițătoare despre Hillary Clinton, contracandidata lui Trump în alegerile prezidențiale.
Ginerele președintelui în exercițiu al Americii susține că nu a colaborat cu vreun Guvern străin și că nu știe ca cineva din echipa de campanie să fi făcut acest lucru. Mai ezitante sunt însă explicațiile pe care Kushner le dă în legătură cu felul în care a obținut certificatul de acces la informații clasificate: în varianta inițială, cererea pe care el a depus-o nu includea nici o referință la contactele cu cetățenii ruși.
Cererea a fost revizuită, între timp, de nu mai puțin de trei ori, iar omisiunile de la început s-ar fi datorat unui asistent care ar fi trimis “din greșeală” o variantă de lucru a documentului. Ginerele președintelui ia distanță și față de Donald Trump junior – fiul cel mare al președintelui a fost silit să recunoască, luna aceasta, că s-a întîlnit cu o avocată din Rusia chiar în Trump Tower, la New York. Jared Kushner susține că ar fi ajuns cu întîrziere la discuția respectivă și că ar fi plecat după numai 10 minute.
Considerat un personaj-cheie în anchetele – parlamentare și juridice – legate de presupusa implicare a Rusiei în alegerile din America, Serghei Kisliak a fost brusc retras de la post. El era ambasador la Washington de aproape 10 ani, dar plecarea a fost anunțată laconic, sîmbătă, pe contul de Twitter al reprezentanței diplomatice. Kisliak se mai întîlnise anul trecut cu Michael Flynn, fostul consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump. Următorul pe listă a fost apoi ministrul justiției – Jeff Sessions a “uitat” și el, la audierile de confirmare în Senat, să spună că se întîlnise de două ori cu diplomatul rus în timpul campaniei electorale.