Un oraş japonez a activat sistemul de alertă pentru a a-şi avertiza locuitorii să nu consume fugu, după ce părţile toxice ale peştelui balon au fost puse în vânzare din greşeală într-un supermarket local, relatează AFP.
Un magazin situat la Gamagori, în centrul Japoniei, a vândut cinci peşti fugu fără a înlătura ficatul, organ care poate conţine tetrodotoxină, o otravă puternică pentru care nu există niciun antidot.
Trei dintre aceşti peşti au fost depistaţi, dar alţi doi rămân de negăsit, a declarat pentru AFP un responsabil al prefecturii, Koji Takayanagi.
„Facem apel la locuitori să nu mănânce fugu folosind sistemul de alertă al oraşului Gamagori. Consumul de ficat de fugu poate paraliza nervii motori şi, în cazul cel mai grav, poate provoca un stop respirator cauzator de moarte, care difuzează mesajul prin intermediul portavocilor”, a precizat el.
În opinia consumatorilor, la amorţeala provocată buzelor de contactul cu o picătură infinitezimală de otravă se adaugă plăcerea degustării acestei delicatese scumpe cu carne dulce care, atunci când sunt înlăturate părţile periculoase (ficat, intestine şi piele) şi poate fi consumată crudă (sashimi) sau gătită.
Un bucătar are nevoie de circa 5 ani pentru a trece examenul de autorizare pentru prepararea peştelui fugu, întrucât există reglementări foarte stricte care explică numărul relativ scăzut de accidente mortale.
Totuşi se înregistrează nenumărate incidente în fiecare an în Japonia, zeci de persoane suferind efecte secundare, potrivit Ministerului Sănătăţii.