Confidenţialitate

Japonia a repornit primul reactor nuclear, după catastrofa de la Fukushima, din 2011

Autoritățile japoneze au anunțat că au luat această decizie pentru a reduce dependența țării de importurile de energie. Mai multe persoane au protestat însă, în fața centralei nucleare, față de redeschiderea reactorului.

Japonia are 43 de reactoare nucleare operabile, dar niciunul nu a mai produs energie electrică din septembrie 2013.  Centralele au fost obligate să respecte reglementări mult mai stricte, după accidentul la Fukushima, produs pe 11 martie 2011, din cauza unui cutremur puternic, urmat de tsunami.

Energia nucleară îi asigura Japoniei 30% din necesarul de electricitate. Așa că, după ce au fost oprite reactoarele, țara a devenit dependentă de cărbune, gaz natural lichefiat și petrol.

Premierul japonez a anunțat că a luat decizia repornirii reactoarelor, pentru a reduce dependența țării de importurile de energie. Un al doilea reactor ar urma să fie repus în funcțiune, până la sfârșitul anului.

Japonezii nu au aprobat însă decizia guvernului. Mai multe persoane au protestat în fața centralei de la Fukushima și au amintit că într-o țară afectată des de cutremere, există riscuri producerii unor accidente care ar afecta mediul. Pe o pancartă se putea citi: “Cine îşi va asuma responsabilitatea pentru un accident nuclear?”

Premierul japonez susține însă că noile standarde de securitate sunt “la cel mai înalt nivel din lume”.