“«Dar cu caii ce-aţi avut?»… «domnule, domnilor»…care aţi înteles să vă exprimaţi libertatea de expresie lovind cu pumnii un animal sau folosind argumente «luminoase» în ochii cailor, în încercarea «nobilă» de a obţine o reacţie violentă din partea animalului, dar el blând, înţelept şi bine antrenat, a ales să confirme un vechi proverb, care spune că «Dumnezeu nu a lăsat caii să vorbească pentru a nu pune oamenii în dificultate»”, este mesajul Jandarmeriei Române pe pagina sa de Facebook.
Jandarmeria precizează că solicită sprijinul pentru identificarea şi tragerea la răspundere, conform legii, ”a acestor «domni» care au lovit caii şi i-au agresat, într-o încercare poate, de a da un alt sens unei manifestaţii paşnice, care s-a desfăşurat fără incidente”.
”Dacă îi recunoaşteţi sau aveţi imagini, vă rugăm să le transmiteţi pe adresa de e-mail jandarmerie@mai.gov.ro sau pe mesageria paginii de facebook a Jandarmeriei Române”, se mai arată în mesajul Jandarmeriei.
La manifestaţie de duminică seară din Capitală – la care au luat parte peste 20.000 de oameni – Jandarmeria a desfăşurat efective fără precedent la protestele din acest an şi, de asemenea, a fost folosit detaşamentul de cavalerie. Jandarmii au făcut cordon călare în faţa protestatarilor atunci când oamenii adunaţi în Piata Victoriei au vrut să plece în marş pe Bulevardul Lascăr Catargiu, iar manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au strigat ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”.
Jandarmeria Română a transmis luni şi un comunicat de presă în care face precizări “întrucât în spaţiul public au apărut discuţii referitoare la oportunitatea şi legalitatea folosirii jandarmilor călare”.
Astfel, Jandarmeria spune că, în conformitate cu art. 29 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei, personalul jandarmeriei poate folosi animalele de serviciu în misiuni, iar scopul cailor prezenţi în dispozitiv duminică seară a fost “de a orienta masa de manifestanţi pe un singur sens de circulaţie”.
Jandarmeria a mai susţinut că decizia de a folosi detaşamentul de cavalerie nu a fost una singulară, aceştia fiind folosiţi pe parcursul anului 2017 la 110 misiuni de asigurare a ordinii publice, mitinguri, evenimente sportive sau activităţi cultural artistice – concerte cu un public numeros, iar pe parcursul acestor misiuni nu au fost înregistrate incidente.