Jandarmeria a scos în această dimineață din nou buteliile, lansatoarele și grenadele cu gaze lacrimogene.
De această dată în poligon, la o demonstrație în fața camerelor de luat vederi.
Ideea a fost a ministrului de Interne, Carmen Dan, care a dorit să arate astfel că teoria gazelor periculoase ar fi doar un mit.
La o săptămână după intervenția în forță din Piața Victoriei de pe 10 august, în poligonul Jandarmeriei au fost puse pe masă mostre ale muniției cu care a fost măturată mulțimea de manifestanți.
Un subofițer zâmbitor a luat pe rând armele și muniția și a garantat pentru calitatea lor.
Din sutele de butelii cu gaze iritante aduse în Piața Victoriei în poligon s-a folosit doar una.
Efectul s-a dovedit suportabil. Chiar și așa, a fost amplificat de vânt.
Concluzia Jandarmeriei: Gazele nu sunt letale.
“Toate materialele pe care vi le-am prezentat – grenadă de mână corp cauciuc, armă lansator calibru 38 şi pulverizatorul de gaze lacrimogene de 7 litri, cu o rază de dispersie mai mare decât spray-ul individual de mână, toate au aceeaşi concentraţie, dar diferă litrajul – sunt neletale şi sunt certificate de toate organizaţiile şi comisiile în drept. O parte din muniţii nu sunt de producţie românească. Grenada este de producţie românească, este făcută la Mija (Uzina Mecanică Mija, Dâmboviţa – n.r.). Loviturile de 38 sunt fabricate în Italia. Ca eu să pot să o aduc din Italia să o folosesc, îmi trebuie certificate din toate ţările prin care tranzitează muniţia până să ajungă la mine. Nefiind atestată şi omologată, nu i se permite accesul în ţara respectivă”, a precizat Dinică.
În Piața Victoriei au intervenit în forță în nopaptea respectivă mai mult de 1000 de jandarmi aduși din toată țara. Cantitatea exactă de gaze pulverizate apare în raportul oficial al Jandarmeriei, dar are caracter secret.