Într-un comunicat transmis presei, “Salvamont România dezaprobă practicile incorecte folosite de către Jandarmeria Montană prin care își atribuie și promovează în presă acțiuni de salvare realizate de către salvamontiști”.
Salvamontiştii susțin că jandarmii montani au ajuns pentru operațiunea de salvare la 40 de minute de la încheierea operațiunii.
“Abia la 40 de minute de la încheierea acțiunii de coborâre a turiștilor au apărut și primii jandarmi la poalele muntelui, moment în care salvamontiștii aveau în derulare un alt caz, cu o persoană cu probleme medicale, caz la care jandarmii doar au privit de la distanță”, se precizează în comunicatul remis Europa FM.
“Ultima situație de acest gen a avut loc în ziua de joi 24 ianuarie, când jandarmii montani au emis comunicate către presa scrisă și audiovizual, atribuindu-și salvarea a zeci de oameni blocați în telegondola din Sinaia sau coborâți de la cota 2000.
Operațiunea de salvare a fost executată integral doar de către salvamontiștii din Sinaia, împreună cu angajații domeniului schiabil Sinaia, care au organizat turiștii în grupuri ce au fost coborâte pe schiuri, pe jos sau cu mașinile de bătut zăpada.
Salvamontiștii din Sinaia declară că abia la 40 de minute de la încheierea acțiunii de coborâre a turiștilor au apărut și primii jandarmi la poalele muntelui, moment în care salvamontiștii aveau în derulare un alt caz, cu o persoană cu probleme medicale, caz la care jandarmii doar au privit de la distanță.
Din păcate, astfel de situații sunt o practică frecventă a jandarmilor montani, se repeta la nivelul întregii țări, de ani de zile, de la apariția jandarmilor pe munte.
Deși salvamontiștii au avut încercări repetate pentru soluționarea amiabilă a acestui tip de situații, în cadrul comisiilor comune constituite la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, din motive necunoscute de noi, Jandarmeria montană continuă să se laude în presă cu acțiunile de salvare a structurilor Salvamont.
În conformitate cu prevederile legale, salvarea persoanelor din zona montană care au probleme medicale sau cărora le poate fi afectată starea de sănătate, este atribuția structurilor Salvamont, care pot solicita, prin Inspectoratele pentru Situații de Urgență, resurse suplimentare, ambulanțe, elicopter, resurse umane și altele cu care să finalizeze acțiunea de salvare”, transmit salvamontiştii.
Reacția Jandarmeriei Montane a venit prin intermediul paginii sale de Facebook:
“Referitor la unele afirmații bazate pe informații false despre modul de desfășurare a acțiunii de salvare din data 24.01.2019, de la cota 2000, facem următoarele precizări:
-jandarmeria montană nu și-a asumat nici o acțiune de salvare a turistilor de la cota 2000, fiind doar o acțiune de sprijin si conducere a acestora intre telegondola de la Furnica si telecabina;
– colegii noștri au fost la cota 2000 începând cu ora 10.30;
– apelul pe 112 a fost la 11.15;
-o parte dintre turiști au fost conduși de către jandarmii montani către telecabina de la cota 2000 pentru a fi coborâți la cota 1400;
-jandarmii ce apar in fotografia facuta la cota 1400 intrau schimbul II, nu au aparut dupa 40 de minute, cum eronat s-a spus”.