Jack Savoretti a crescut în Alpii Elvețieni și în Portofino. În prezent locuiește în Oxford și spune la Europa FM că orașul îi oferă cea mai bună viață la care ar fi putut visa. Are trei copii și patru câini și iubește să călătorească pentru a experimenta noul și necunoscutul. Bunicul din partea mamei sale a fost jumătate român, iar de fiecare dacă când vine în România se simte ca acasă. Cel mai recent album al său, „Miss Italia”, este o modalitate de a se conecta cu tatăl său care a murit în urmă cu doi ani: „Primul album pe care nu am vrut să-l fac, dar am fost nevoit să-l fac. Tatăl meu a fost legătura mea cu Italia. Dacă mă gândesc la Italia, mă gândesc la tatăl meu și dacă mă gândesc la tatăl meu, mă gândesc la Italia”. Pe 24 septembrie 2024, Jack Savoretti le-a cântat românilor într-un concert la Arenele Romane. Înainte de a se urca pe scenă, artistul a vorbit cu Alexandra Gavrilă despre muzică, poezie, stări și sentimente, experiențe culturale și industria muzicală, oferind ascultătorilor Europa FM șansa de a fi mai aproape de Jack Savoretti omul.
„Prima dată când am venit în România să susțin un concert nu știam dacă va veni cineva și au venit 200 de oameni să mă asculte pe mine și să-mi asculte chitara. În această seară vom avea 600 de oameni”, a spus Jack Savoretti la Europa FM înainte de concertul de la Arenele Romane.
„Chiar și când mă aflu în România mă simt ca acasă”
Născut pe 10 octombrie 1983 în Westminster, Londra, Jack Savoretti este de origine anglo-italiană: „Bunicul meu a fost jumătate român, mama mea jumătate româncă, jumătate poloneză. Am rădăcini europene din partea mamei. Din partea tatălui, rădăcini complet italiene. Când sunt în Italia mă simt englez, când sunt în Anglia mă simt italian. Pentru că așa mă văd oamenii”.
„Tot timpul m-am simțit tipul acela din afară și când eram tânăr era puțin dificil, dar acum chiar îmi place. Îmi place să am elementul acela diferit care mă face să mă simt unic. Mă simt european mai mult decât englez sau italian. Chiar și când mă aflu în România mă simt ca acasă”, spune Jack Savoretti la Europa FM.
„Locuiesc în Oxford și locul acesta îmi dă cea mai bună viață la care aș fi putut visat. Am trei copii frumoși, patru câini”
„Am fost foarte norocos să cresc în Elveția, să-mi petrec copilăria în frumusețea Alpilor Elvețieni, în mediul de acolo și vremea specifică locului, natura… Dacă vorbim despre mediul natural, este cea mai frumoasă țară din lume. Italia, de asemenea, mi-a cucerit sufletul. Locuri ca Portofino unde am copilărit. Geneva are locuri minunate. Dar iubesc și Anglia. Locuiesc în Oxford și locul acesta îmi dă cea mai bună viață la care aș fi putut visat. Am trei copii frumoși, patru câini. Vremea nu e cea mai plăcută în Oxford, dar mâncarea este bună și oamenii sunt minunați”, mai spune Jack Savoretti.
„Călătoritul este o lecție despre răbdare. Ce mi se pare minunat când călătorești este că ești activat, simțurile tale sunt ascuțite”
„Vacanțele mi le fac în Spania. Dar când merg în Italia nu mă simt ca în vacanță, e ca și cum aș merge acasă. Este diferit. Când vreau să merg în vacanță vreau să explorez culturi diferite. Ne place să călătorim o dată pe an, să simțim mirosuri pe care nu le cunoaștem, să auzim limbi pe care nu le cunoaștem, să experimentăm lucruri diferite. Asta mi se pare extraordinar să faci când ești copil. Copiii văd magia și când merg și experimentează culturi diferite asta le oferă încredere și realizează că deși există elemente diferite peste tot prin lume, suntem la fel oriunde am merge”, mărturisește Jack Savoretti.
„Călătoritul este o lecție despre răbdare. Ce mi se pare minunat când călătorești este că ești activat, simțurile tale sunt ascuțite, așa că începi să realizezi mai multe lucruri: culturi în care limba se aude diferite și poate ești intimidat de asta, dar pe măsură ce experimentezi îți dai seama că e modul lor de a se exprima și sunt diferențe. Și toate ideile preconcepute despre comunicare și cultură se schimbă. Și nu este bine sau rău, ci este diferit. Cu cât călătorești mai mult nu mai pui accent atât de tare pe ce e rău sau bine și începi să fii din ce în ce mai curios despre diferențele dintre noi”, adaugă Jack Savoretti.
„Muzica este poezie și poezia este muzică. […] Pentru mine, creația unei melodii este magie”
„Muzica este poezie și poezia este muzică, doar că una dintre ele se folosește de note muzicale și cealaltă de cuvinte. E ca o fotografie, încerci să cuprinzi simțuri, sentimente, emoție, povești, le pui laolaltă și le faci să fie nemuritoare.
Pentru mine, creația unei melodii este magie pentru că este ca și cum ai picta, dar când pui o pictură frumoasă într-o ramă la fel de frumoasă este și mai minunat pentru că poți să te concentrezi pe munca din spate. Ce iubesc la muzică este că te poți concentra pe munca din spatele cuvintelor frumoase, notelor muzicale bine alese și pe povestea pe care o construiesc”, explică Jack Savoretti.
„Sper că am demonstrat multor oameni că artiștii pot s-o facă oriunde vrei, nu trebuie să fie o singură cale să reușești”
„Îmi place să cred că noi schimbăm industria muzicală. Nu am fost niciodată implicat în industria muzicală, am reușit să fac tot posibilul să stau departe de acest aspect. Industria muzicală nu are nevoie de mine și tot timpul mi-am dorit să fiu acolo unde nu am nevoie de industria muzicală, dar câteodată când lucrăm împreună se întâmplă lucruri bune și tot timpul am privit relația mea cu orice fel de industrie. Dar sper că am demonstrat multor oameni că artiștii pot s-o facă oriunde vrei, nu trebuie să fie o singură cale să reușești. Iar ce facem la București este o dovadă că nu trebuie să faci parte din industria muzicală ca să transmiți oamenilor muzica ta și ca ei să te asculte”, spune Jack Savoretti despre industria muzicală.
Miss Italia, cel mai recent album al lui Jack Savoretti: „Primul album pe care nu am vrut să-l fac, dar am fost nevoit să-l fac. Tatăl meu a murit acum doi ani și el a fost legătura mea cu Italia”
„Primul album pe care nu am vrut să-l fac, dar am fost nevoit să-l fac. Tatăl meu a murit acum doi ani și el a fost legătura mea cu Italia. Dacă mă gândesc la Italia, mă gândesc la tatăl meu și dacă mă gândesc la tatăl meu, mă gândesc la Italia. Când ne-a părăsit, când a murit de fapt, pentru că nu ne-a părăsit, asta a fost metoda mea de a mă reconecta cu el, să ascult muzică italiană.
Durerea este o experiență foarte traumatizantă și ciudată pentru că este fizică. Simți durerea în oasele tale atât de tare că parcă nu te mai poți mișca. Și singurul lucru care mă ajuta pe mine să depășesc asta a fost să muzica italiană. Ascultând muzică italiană îl simțeam pe el și simțeam ceva. Așa că am vrut să cânt muzică italiană și să scriu în italiană. Iar apoi am scris, am ajuns să am câteva melodii și am zis că ar trebui să fac un album. Și a fost una dintre cele mai minunate experiențe din viața mea”, a mărturisit Jack Savoretti despre albumul „Miss Italia”.
Cine este Jack Savoretti
Odată cu lansarea albumului „Written in Scars” (2015), cariera lui Jack Savoretti a început să prindă contur. Un alt succes remarcabil a fost albumul „Sleep No More” (2016). Piesa „When We Were Lovers” a devenit un hit, consolidându-i statutul de artist internațional.
Cu toate acestea, cel mai mare succes al său a venit odată cu lansarea albumului „Singing to Strangers” (2019). Albumul, care a ajuns pe primul loc în topurile britanice, a marcat maturitatea artistică a lui Savoretti.
Cel mai recent album al său, „Miss Italia”, este o modalitate de a se conecta cu tatăl său care a murit în urmă cu doi ani.
Sursa foto: Facebook / Jack Savoretti