reportaj de Florentina Mihăiţă
În două săptămâni s-au produs peste o sută de cutremure la Izvoarele, în judeţul Galaţi. Este un număr în faţa căruia îngheţi. Oricât de mult ar încerca autorităţile să liniştească locuitorii zonei tulburate de cutremure, este din ce în ce mai greu să aduci calmul în sufletele oamenilor.
Deschidem Raportul Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului și citim: “În intervalul 23.septembrie – 04.octombrie 2013, în zona seismică Galați a avut loc o secvență de 97 evenimente seismice cu magnitudinea cuprinsă între 0.5 si 3.9.”
Evenimentul cu magnitudinea cea mai mare – 3.9 – s-a produs pe data de 29.09.2013. Localnicii l-au resimțit ca pe unul de cel puțin 5 grade, deoarece s-a produs la o adâncime foarte mică.
Cutremurul a fost simțit cu precădere în localitățile din apropierea epicentrelor și, după relatarile martorilor, până la Galați (17 km) și Brăila (27 km).
În ziua de 4 octombrie, în satul Izvoarele din comuna Slobozia Conachi, celor 97 de cutremure contabilizate de Institutul Național pentru Fizica Pămantului, li s-au mai adăgat încă 6 seiseme cu magnitudini între 2,5 și 3,8.
În două săptămâni avem peste o sută de cutremure. Este un număr în fața căruia îngheți. Sâmbătă la ora 0 și 8 de minute, în creierii nopții, a avut loc un seism de 3,4. Două minute mai târziu, pământul s-a cutremurat din nou – 2,6 magnitudine.
Oricât de mult ar încerca autoritățile să liniștească locuitorii zonei tulburate de cutremure, este din ce în ce mai greu să aduci calmul în sufletele oamenilor. Specialiștii încearcă să găsească un răspuns. Ei au montat în zona aparatură care monitorizează mișcările tectonice.
În așteptarea concluziilor, date tehnice și statistici
La Izvoarele, Slobozia Conachi și Negrea au fost instalate 3 statii seismice temporare. Alte 5 puncte fixe de măsurare seismică există în jurul satului Izvoarele, cel mai apropiat fiind in localitatea Tudor Vladimirescu, la câțiva kilometri.
Satul Ivoarele este situat intr -o zona marginita la nord de Falia Sf. Gheorghe si la sud de falia Peceneaga Camena , ce reprezinta prelungirea la vest de Dunare a blocului Dobrogei de nord.
Cutremurele ce alcatuiesc secvența multiplă declanșată la 23.09.2013 se aliniază pe o directie NE- SV.
Aliniamentul este perpendicular pe direcția sistemului principal de falii Peceneaga Camena (la sud) / Sf. Gheorghe (la nord).
În perioada 1990-2003, potrivit hărții cutremurelor, acest aliniament a fost unul liniștit, cu doar trei mici seisme, la adâncimi până în 5 km.
În perioada 2004 – 2008, harta arată o sporire a numărului de evenimente seismice, dintre care două la adâncimi între 5 și 10 km. Deja în perioada 2009 – 2013, seismele care apar pe hărțile oficiale sunt grupate pe aliniamentul cutremurelor din ultimele două săptămâni.
Din 2009 până în iunie 2013 s-au înregistrat pe aliniamentul cutremurelor de azi, aproape 30 de seisme la o adâncime până în 5 km și alte 9 la adâncimi între 5 și 10 km.
În ultimele două săptămâni nu a crescut doar numărul seismelor ci și adâncimea la care se produc. Harțile Institutului Național pentru Fizica Pământului arată că mai mult de 5 seisme s-au produs la adâncimi între 10 și 28 de km.
[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/izvoarele-cutremurelor”]