Confidenţialitate

Izolarea afectează puternic consumul de vin în UE

În timp ce au crescut vânzările de vin din magazine, consumul în restaurante şi baruri este oprit, ceea ce afectează vinurile cu valoare ridicată şi vinurile spumoase.

Cel mai recent raport pe termen scurt privind pieţele agricole din UE estimează că producţia de cereale a blocului comunitar ar urma să ajungă la 294 milioane de tone, cu 4,5% mai mult decât media din ultimii cinci ani, după care ar urma să scadă uşor, urmând să fie produse 287,8 milioane de tone anul viitor.

Consumul de vin în UE ar urma să scadă la 108 milioane de hectolitri, cu 8% sub media din ultimii cinci ani. Şi exporturile de vin vor fi afectate, anticipându-se un declin de 14% .

Producţia de seminţe de rapiţă ar urma să ajungă la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, din cauza reducerii suprafeţelor cultivate.

Și producţia de zahăr a UE ar urma să scadă uşor, la 17,4 milioane de tone, din același motiv.

Producţia de ulei de măsline a UE ar urma să se apropie de două milioane de tone, o scădere de 15% faţă de anul precedent.

În ultima perioadă vânzările de ulei de măsline au crescut, iar aceasta, alături de preţurile scăzute, ar urma să ducă la o redresare a consumului.

În sectorul fructelor şi legumelor, cererea de mere proaspete ar urma să fie peste medie datorită creşterii consumului intern.

Totuşi, producţia de mere în UE ar urma să scadă la 10,8 milioane de tone.

o creștere ușoară se întrevede la cantitatea de lapte colectată în UE dar și la consumul de brânză.

Exporturile ar putea continua să crească, datorită cererii de pe pieţele asiatice.

Şi producţia de carne de porc ar urma să crească uşor anul acesta, tot datorită cererii din Asia dar în UE consumul ar urma să scadă din cauza preţurilor ridicate.

Producţia de carne de vită se menține la nivel scăzut.

În schimb, producţia de carne de pasăre a UE e în creștere, consumatorii înlocuind tipurile de carne mai scumpe cu cea de pasăre.