Titlul de cetățean de onoare al Municipiului București urmează să-i fie acordat lui Iulius Filip, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei din 23 aprilie a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Distincția ar urma să fie acordată în semn de recunoaștere “a activităţii sale şi a contribuţiei la dizidenţa anticomunistă şi lupta pentru libertate în România”.
În expunerea de motive, semnată de către cei patru consilieri municipali ALDE, se aminteşte că, în 1981, Iulius Filip a trimis pe adresa Comitetului Central al PCR un pamflet adresat lui Nicolae Ceaușescu, intitulat “Vis şi speranţă”, care se încheie cu versurile “Laude, minciuni şi vorbe, cu ele mereu ne-aţi dus/Dar acum sosit-a clipa pentru-al lor sfârşit şi apus”, notează Agerpres.
A fost arestat în 3-5 martie 1981 şi anchetat, iar în 15 martie 1981 a fost trecut în rezervă “pentru fapte incompatibile cu statutul de cadru militar”.
În 1981 a trimis în Polonia o scrisoare de sprijin către Congresul Sindicatului Solidaritatea cu mesajul “Dorim succes deplin primului congres al unui sindicat liber din ţările socialiste”, semnând “muncitorul român Iulius Filip, Atelierele CFR 16 Februarie Cluj”.
Conducerea sindicatului Solidaritatea a primit scrisoarea care a fost citită în plenul congresului, iar ulterior a fost difuzată de marile agenţii de presă. Ca urmare, Securitatea a iniţiat o anchetă în urma căreia a fost acuzat de “pactizare cu forţele contrarevoluţionare din Polonia”. După ce scrisoarea a fost difuzată de postul Radio Europa Liberă, ajungând să fie cunoscută de populaţia României, Iulius Filip a fost deferit Tribunalului militar din Cluj şi apoi celui din Bucureşti, pentru că ar fi comis infracţiunea de propagandă împotriva orânduirii socialiste. A fost condamnat la pedeapsă privativă de libertate de cinci ani şi patru luni, pe care a executat-o în închisori din Cluj, Bucureşti, Jilava şi Aiud.
A fost eliberat din închisoare în 1987. Pentru că a refuzat să semneze o declaraţie prin care să se angajeze că nu va mai întreprinde acţiuni împotriva orânduirii socialiste, a fost mutat pe șantierul Zlatna, judeţul Alba, unde a muncit timp de un an şi două luni.
Alături de alți deţinuţi politici a formulat o scrisoare în care se cerea înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu şi democratizarea României, pe care a trimis-o în mai 1988 participanţilor la Conferinţa privind Securitatea şi Cooperarea în Europa organizată la Viena. Ca urmare a fost anchetat şi torturat timp de cinci zile de către Securitate.
Acordarea titlului de cetățean de onoare este o recompensă simbolică, fără implicaţii la bugetul local.