Mii de oameni s-au adunat să protesteze vineri, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, în Parcul Tineretului din București. În mijlocul lor s-a aflat Călin Georgescu. Jandarmi și polițiști au fost în alertă. În același timp, în Piața Victoriei, ceferişti, militari în rezervă, poliţişti, mineri, silvicultori, siderurgişti sau angajaţi ai Metrorex au fost chemaţi de sindicate la un miting, pe fondul nemulţumirilor generate de „ordonanţa-trenuleţ” și de legea pensiilor. La Iași, sute de oameni adunați în Piața Unirii au participat la un marș AUR și au huiduit autorități locale și reprezentanţi ai PNL şi PSD.
Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – Iulian Fota, fost consilier prezidențial, diplomat și profesor – a afirmat că protestele de Ziua Unirii Principatelor Române reprezintă un „abuz de ideal puțin”. Profesorul amintește că statul român modern s-a constituit la 24 ianuarie 1859 ca un stat „eminamente de inspirație și de esență europeană”, iar „gândirea statală modernă românească a fost concepută într-o matrice europeană”. Iulian Fota menționează că „rușii se opuneau unirii noastre, pentru că ei înțelegeau o rațiune pe care la fel de bine o înțelegeau și francezii sau britanicii”.
Iulian Fota: „Statul român modern care începe cu 1859, cu 24 ianuarie, pe care românii au vrut să și-l construiască și și l-au construit, era un stat eminamente de inspirație și de esență europeană”
Cătălin Striblea: Ce este anormal? Ce reproșați dumneavoastră protestelor de astăzi? Cineva îl numește al românilor, eu o să atenuez. Nu e al românilor. E al unei părți din români.
Iulian Fota: „Reproșez abuzul de ideal național. Pentru că, repet, 1859 este unirea românilor în jurul unui ideal național de sorginte europeană. Statul român modern care începe cu 1859, cu 24 ianuarie, pe care românii au vrut să și-l construiască și și l-au construit, era un stat eminamente de inspirație și de esență europeană”.
Iulian Fota: „Pentru că toată gândirea statală modernă românească a fost concepută într-o matrice europeană. Oamenii aceștia au vrut o țară ca afară”
Iulian Fota: „Pentru că pentru elita conducătoare de la vremea respectivă, liberalii, într-un fel având linie de continuitate politică până astăzi, deviza principală era Ex Occidente lux. Pentru ei, lumina venea din Occident, de la Apus. De aia tricolorul românesc e așa de asemănător cu tricolorul francez. Pentru că toată gândirea statală modernă românească a fost concepută într-o matrice europeană. Oamenii aceștia au vrut o țară ca afară, deci, într-un format european, dar a noastră, a românilor. Era un național în haine europene”.
Iulian Fota: „Credeți că întâmplător comuniștii au făcut naționalizarea la 11 iunie 1948?”
Iulian Fota: „Faptul că oamenii aceștia confiscă 1859, când ei vin cu idei care mai de care anti-europeană și anti-occidentală. Povestea cu Rusia – simpatiile sunt clare. Naționalizarea. Aici mai e un element important de comparație istorică? Credeți că întâmplător comuniștii au făcut naționalizarea la 11 iunie 1948?”
Iulian Fota: „Statul român este construit pe două elemente fundamentale: respect pentru proprietate și respect pentru persoană”
Cătălin Striblea: În ziua în care era Proclamația de la Islaz, da.
Iulian Fota: „Exact. 11 iunie 1848, care știți cum începe? Primele cuvinte sunt așa: «respect pentru persoană» – o idee puternic liberală – «respect pentru proprietate». Statul român este construit pe două elemente fundamentale: respect pentru proprietate și respect pentru persoană. Păi tu vii ca partid, astăzi, care te dai patriotic și propovăduiești naționalizarea, exact ca și comuniștii? Unde e mesajul european în ceea ce tu vrei ca și soluție salvatoare pentru România?”
Iulian Fota: „Din păcate, la noi istoria se predă cantitativ, și nu calitativ. Li se explică copiilor evenimentele, punctual, dar nu li se dă semnificația acestor evenimente”
Iulian Fota: „Din păcate, la noi istoria se predă cantitativ, și nu calitativ. Li se explică copiilor evenimentele, punctual, dar nu li se dă semnificația acestor evenimente. Și aici se pierde foarte mult. 1859 trebuie privit ca o monedă față cu 1848. Or să nu uităm că la 1848 românii au dat foc Regulamentelor Organice. Și nu întâmplător rușii după aia au intervenit și au strivit 1848-ul în septembrie, în toamnă”.
Iulian Fota: „Francezilor și englezilor le conveneau Principatele Unite, rușilor, otomanilor și austriecilor, nu”
Iulian Fota: „Rușii se opuneau unirii noastre, pentru că ei înțelegeau o rațiune pe care la fel de bine o înțelegeau și francezii sau britanicii. Principatele Unite, o Românie unită o să fie un dop în calea lor spre Strâmtori. Nu întâmplător Franța și Anglia ne-au sprijinit în adeziunea noastră națională și în aspirațiile noastre, pentru că francezilor și englezilor le conveneau Principatele Unite, rușilor, otomanilor și austriecilor, nu”.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin