
Iulian Fota – fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională – a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” de luni, la Europa FM. Vineri, 14 februarie 2025, vicepreședintele Statelor Unite ale Americii a criticat România pentru anularea alegerilor prezidențiale din 2024 într-un discurs la conferința de securitate de la Munchen: a afirmat că „România a anulat alegerile prezidențiale pe baza suspiciunilor șubrede ale unei agenții de informații și a presiunii uriașe din partea vecinilor continentali”. „Dacă democrația voastră poate fi distrusă de publicitatea unei țări străine, publicitate în valoare de câteva sute de mii de dolari, atunci înseamnă că democrația voastră nu a fost puternică încă de la început”, a adăugat J. D. Vance – vicepreședintele SUA. Ce impact are declarația lui Vance asupra României? „Ca un moment de referință. Deci e un punct de cotitură”, a spus Iulian Fota la Europa FM. Însă, atrage atenția fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate națională: „vestea bună este că nu tot ce a spus domnul Trump și nu tot ce spune domnul Trump și nu tot ce vine de la el se și confirmă. De aceea am și spus că e bine să avem un pic de răbdare, să nu ne grăbim, să fim siguri că ce a zis domnul Trump sau ce a zis domnul Vance în numele domnului Trump se și întâmplă”.
Iulian Fota, despre discursul vicepreședintelui american la Munchen: „Vestea bună este că nu tot ce a spus domnul Trump și nu tot ce spune domnul Trump și nu tot ce vine de la el se și confirmă”
Iulian Fota: „Ca un moment de referință. Deci e un punct de cotitură. Acum rămâne să vedem dacă e doar un pic la stânga sau un pic la dreapta, ceea ce încă ar fi bine. Sau este pur și simplu un cu totul alt drum, o cu totul altă abordare pe care americanii o aduc în relațiile lor cu Uniunea Europeană și cu Europa în ansamblu – aici includem și Marea Britanie. Marea Britanie e la Paris astăzi. Chiar dacă nu este în Uniunea Europeană.
Acum, vestea bună este că nu tot ce a spus domnul Trump și nu tot ce spune domnul Trump și nu tot ce vine de la el se și confirmă. De aceea am și spus că e bine să avem un pic de răbdare, să nu ne grăbim, să fim siguri că ce a zis domnul Trump sau ce a zis domnul Vance în numele domnului Trump se și întâmplă. Pentru că – și dau un exemplu: la început, domnul Trump spunea <<Nu, nu, nu mai negociem, numai eu cu Rusia fără Ucraina>>.
A doua zi, și probabil că un feedback acolo a fost valorificat și cineva la Casa Albă l-a informat, domnul Trump a spus <<Nu, nu, vor fi și ucraineni informați>> și înțeleg că după ce a vorbit cu Putin, i-a dat un telefon și președintului Zelenski ca să-i spună, probabil că i-a spus în linii mari, ce s-a discutat”.
Iulian Fota: „Deocamdată, nu avem de la Casa Albă nimic clar în ceea ce privește planuri, strategii, intenții de termeni mediu și lung”
Iulian Fota: „Acum, iar, l-am văzut pe Rubio, care vine și corectează un pic niște lucruri spuse de oameni importanți din stafful lui Donald Trump – ceea ce pe mine mă face să cred că, deocamdată, la Casa Albă – dincolo de niște idei clare pe care domnul Trump le are și care mai degrabă se bazează pe niște sentimente personale și pe niște frustrări personale, decât pe o gândire clară de politica externă, deci – dincolo de aceste idei, una dintre ele, și asta este o idee obsesivă la Donald Trump, este aceast sentiment de apreciere pentru Uniunea Europeană: știm din primul mandat că domnului Trump nu prea îi place Uniunea Europeană”.
Iulian Fota: „Deci, dincolo de aceste idei mari, generale – unii le-ar spune obsesii – deocamdată nu avem de la Casa Albă nimic clar în ceea ce privește planuri, strategii, intenții de termeni mediu și lung, și așa mai departe. Deci, avem niște idei – unele dintre ele vagi – exprimate de Donald Trump și în campanie electorală și după, dar care nu pot fi luate, dacă vreți, ca angajament ferm al Casei Albei pentru o anumită abordare strategică. Deci, rămâne să vedem ce mai urmează”.
A intervenit SUA în politica internă a României?
Iulian Fota: „Prin această declarație, America a devenit un actor de politica internă în România. Se vede asta din reacția entuziastă a celor care sprijină partida anti-occidentală, a unora dintre liderii principali, exponenții principali pe care îi au.
America, întotdeauna a fost considerată o putere europeană. Ea fiind o putere europeană, a mai avut situații în care America a jucat cărți importante și relevante pentru politica noastră internă.
Îmi aduc aminte de anii 80, când americanii voiau să instaleze rachetele cu rază medie de acțiune, când erau mișcări de protest în Germania. Deci, n-ar fi prima dată când americanii, prin ce spun sau prin ce fac, sunt relevanți și pe politica noastră internă”.
Ce se întâmplă cu România după discursul lui J. D. Vance de la Munchen?
Iulian Fota: „America trebuie să hotărască ce vrea din România. Vrea în continuare avantajul poziției strategice, foarte buna colaborarea cu ei. Pro-americanismul acesta, care în România – în continuare – e puternic, pentru că e, de fapt, prin prisma vechii Americi pe care o avem încă în minte. Colaborarea noastră foarte strânsă și onestă pe toată zona asta securitară, armată, servicii și așa mai departe. Dar astea să vină în contrapartidă cu protecția și sprijinul pe care ni le-au dat până acum? Sau vor, într-adevăr, partea asta de anti-occident să devină aliatul lor ideologic?
Dar aici trebuie să înțeleagă, că eu cred că ei nu înțeleg chestiunea asta: ei nu înțeleg că oamenii aceștia, în România, nu sunt, de fapt, pro-americani. Nici Georgescu, nici AUR, nici POT nu sunt formațiuni politice pro-americane”.
Cătălin Striblea: Sunt conservatori însă.
Iulian Fota: „Sunt conservatoare, dar e un conservatorism de tip anii 30, că mă întorc iar la legionari. Legionarii aveau două caracteristici la vremea respectivă: erau anti-occidental și anti-bolșevici în același timp. Nu știu dacă mai e suficient în această epocă”.
Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, JD Vance: „Am fost surprins că un fost comisar european a apărut recent într-un discurs televizat și părea încântat că Guvernul român a anulat un întreg scrutin de alegeri”
Amintim, vineri – 14 februarie 2025 – vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, J. D. Vance, a criticat în cadrul unui discurs susținut la conferința de securitate de la Munchen anularea alegerilor prezidențiale din România din 2024.
„Ceea ce mă îngrijorează este amenințarea din interior. Faptul că Europa s-a îndepărtat de unele dintre valorile cele mai de seamă ale sale, fundamentale, pe care le împărtășește cu Statele Unite ale Americii. Am fost surprins că un fost comisar european a apărut recent într-un discurs televizat și părea încântat că Guvernul român a anulat un întreg scrutin de alegeri. Fostul comisar european a amenințat că dacă lucrurile nu merg conform planului, în Germania s-ar putea întâmpla același lucru.
Aceste declarații arogante sunt șocante pentru americani. De ani de zile ni se spune tot ce finanțăm și sprijinim este în numele valorilor noastre democratice comune. Totul, de la politica noastră față de Ucraina la cenzura digitală, este prezentat ca o apărare a democrației.
Însă, atunci când vedem instanțe europene care anulează alegeri și înalți funcționari care amenință să facă la fel, ar trebui să ne întrebăm dacă avem standarde suficient de ridicate și ne menținem acolo. Și când spun noi înșine o spun pentru că eu cred în mod fundamental că suntem în aceeași echipă. Și trebuie să facem mai mult decât să vorbim despre valorile democratice, trebuie să le aplicăm și să le aducem în viața reală, trebuie să le trăim”, a spus vicepreședintele Statelor Unite ale Americii la conferința de securitate de la Munchen.
Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, JD Vance: „România a anulat alegerile prezidențiale pe baza suspiciunilor șubrede ale unei agenții de informații și a presiunii uriașe din partea vecinilor continentali”
„Sub conducerea lui Donald Trump putem să nu fim de acord cu opiniile dumneavoastră, dar vom lupta pentru a vă apăra dreptul de a vă susține acordul sau dezacordul în mod public.
Acum am ajuns în punctul în care situația a devenit atât de gravă încât, în decembrie, România a anulat alegerile prezidențiale pe baza suspiciunilor șubrede ale unei agenții de informații și a presiunii uriașe din partea vecinilor continentali. Din câte am înțeles, argumentul a fost că au existat ingerințe reprezentate de dezinformarea rusă în alegerile din România.
Dar i-aș ruga pe prietenii mei europeni să privească în perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere publicitate în social media pentru a vă influența alegerile. Noi cu siguranță credem asta. O puteți condamna chiar și la nivel mondial. Dar dacă democrația voastră poate fi distrusă de publicitatea unei țări străine, publicitate în valoare de câteva sute de mii de dolari, atunci înseamnă că democrația voastră nu a fost puternică încă de la început. Acum, vestea bună este că se întâmplă să cred că democrațiile voastre sunt mult mai puțin fragile decât se tem mulți oameni”, a mai spus JD Vance.
Sursa foto: Shutterstock