Greva profesorilor din România: a treia săptămână în care dascălii își cer drepturile în stradă, mărșăluind din fața Guvernului până în fața Administrației Prezidențiale de la Cotroceni. Ziua de vineri, 9 iunie 2023, marchează al treilea mare protest al profesorilor de la declanșarea grevei generale, întrucât sindicatele din învățământ au refuzat până acum ofertele primite din partea guvernanților. Însă, inevitabilul s-a produs: examenul de Bacalaureat se amână, iar prima probă de competențe a fost mutată de pe 12 iunie pe 14 iunie. În România sunt aproximativ 140.000 de elevi de clasa a XII-a care ar trebui să susțină examenul de Bacalaureat. Iulian Cristache, președintele Federației Părinților, a explicat la „România în Direct” că deși a cerut în privat până la 3 centre de examen pentru elevii de clasa XII-a care sunt pre-admiși la universități din afara țării, răspunsul primit a fost „Nu”: „În sensul în care această grevă nu-și mai atinge scopul, pentru că acesta este maximul din ce se poate obține nu în sensul favorabil în care să obținem niște drepturi salariale, dar în sensul în care pot pune presiune pe Guvern”. „Ministerul Educației ar fi trebuit să facă o solicitare – dacă mă întrebați pe mine – la nivel național, să vadă câți elevi sunt în această situație”, a mai spus Iulian Cristache la Europa FM.
Cătălin Striblea: Sunteți de acord sau împotriva amânării Bacalaureatului?
Iulian Cristache, președintele Federației Părinților: „Sunt două momente pe care trebuie să le discutăm: știți foarte bin că atunci când au venit cu revendicările – momentul T0 – am susținut necondiționat revendicările sindicatelor, în sensul în care cu toții suntem conștienți că avem nevoie de un sistem educațional așa cum ni-l dorim și acest lucru se întâmplă și printr-o salarizare corespunzătoare. Deci dacă vreți să gândim în perspectivă – pe termen mediu și lung, cinci ani, zece ani – este obligatoriu ca această grevă să continue. Doar că T2 sau T1, dacă le luăm în ordine cronologică, este la momentul în care vezi că pui în pericol și aici vorbesc despre examenele de Bacalaureat și, în special, Bacalaureatul elevilor care sunt deja pre-admiși la universitățile din spațiul european și nu numai, astfel încât riscăm să punem barieră unor caiere. Aici este problema. În rest, ca părinte de copil de clasa a XI-a, vă spun că nu am nicio problemă ca această grevă să continue”.
Cătălin Striblea: Și pentru copiii care merg în străinătate există o soluție?
Iulian Cristache: „Eu am solicitat în discuțiile private un centru, două sau trei centre de examene pentru acești copii. Răspunsurile au fost <<NU>> în sensul în care această grevă nu-și mai atinge scopul, pentru că acesta este maximul din ce se poate obține nu în sensul favorabil în care să obținem niște drepturi salariale, dar în sensul în care pot pune presiune pe Guvern, pentru că sub nicio formă nu se pune problema amânării anului școlar”.
Cătălin Striblea: Guvernul vrea să încheie anul școlar oricum, cu sau fără grevă.
Iulian Cristache: „Pe 15 iunie se închide obligatoriu anul școlar”.
Cătălin Striblea: Bun. Și ce spuneți dumneavoastră, că după data aceasta de 15 iunie greva nu mai produce efecte pentru că nu mai sunt copiii la școală…
Iulian Cristache: „În sensul în care se făcea un centru de examen, sau mai multe, să venim în sprijinul acestor copii care sunt pre-admiși la facultățile din afara țării. Despre asta este vorba”.
Cătălin Striblea: Și aici cine a refuzat să facă asta?
Iulian Cristache: „Sunt discuții private pe care nu le pot spune aici…”.
Cătălin Striblea: Bun, dar întreb eu: cine ar trebui, dacă noi ca societate…
Iulian Cristache: „Ministerul Educației ar fi trebuit să facă o solicitare – dacă mă întrebați pe mine – la nivel național, să vadă câți elevi sunt în această situație. Trebuiau să demonstreze cu documente că sunt pre-admiși sau au fișe de înscriere la acele facultăți și trebuia un centru de examen astfel încât să venim în sprijinul acestor copii”.
Cătălin Striblea: Adică cu profesorii care nu erau în grevă, că doamna Deca tot spune că unii profesori nu sunt în grevă… Și atunci, scuzați-mă, dar responsabilitatea este la Ministerul Educației.
Iulian Cristache: „Nu știu dacă este neapărat acolo, pentru că vreau să fiu corect: așa cum Guvernul sau angajatorul nu a suspendat această grevă – pentru că avea posibilitatea s-o suspende – tot pentru a veni în sprijinul revendicărilor lucrul acesta dacă se întâmpla probabil că se întorcea ca un bumerang împotriva Ministerului, în sensul în care Ministerul vrea să facă tot ceea ce poate stfel încât să scadă presiunea pe această grevă. Dacă se întâmpla acest lucru nu mai exista presiunea pe familii, pe societate în sensul n care putem să ajutăm acești copii în favoarea sau în detrimentul sindicatelor, depinde de ce parte de poziționezi”.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”
Sursa foto: Europa FM / Florentina Mihăiță