Parlamentarii au decis astăzi pe cine vor trimite judecători la Curtea Constituțională a României, timp de nouă ani. Partenerii de coaliție PNL și PSD și-au împărțit, practic, cele două locuri vacante de la CCR. Candidații susținuți de cele două partide au obținut majoritatea voturilor din Senat și Camera Deputaților.
Bogdan Licu, propunerea PSD-ului, va ocupa un mandat de judecător constituțional cu votul deputaților, iar Iulia Scântei, propusă de liberali, își va lua în primire mandatul de la CCR cu votul senatorilor.
Pe data de 9 iunie îi expiră mandatul lui Valer Dorneanu, actualul președintele Curții Constituționale. El a fost numit în 2013 de către Camera Deputaților. În locul său, deputații l-au votat acum pe Bogdan Licu.
Candidatul PSD, Bogdan Licu, a obținut nota 5 la examenul de licență la Drept Penal
Propunerea controversată a lui Bogdan Licu a aparținut PSD. Jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că teza de doctorat a lui Bogdan Licu este plagită, acuzație pe care a negat-o. Totuși, acesta a renunțat la titlul de doctor. De asemenea, Licu a obținut nota 5 în exemenul de licență la Drept Penal.
Iulia Scântei, candidata PNL, o va înlocui pe Mona Pivniceru
Iulia Scântei, susținută de PNL, a obținut majoritatea voturilor din partea senatorilor și astfel va ocupa pentru nouă ani un mandat de judecător constituțional. O va înlocui pe Mona Pivniceru al cărei mandat expiră.
Tot în luna iunie expiră și mandatul lui Daniel Morar, numit de președinție. Adiministrația prezidențială trebuie să facă, de asemenea, o numire. Numele cel mai vehiculat este cel al consilierei lui Iohannis pe probleme constituționale, Mihaela Ciochină.
Noii judecători își vor prelua mandatele pe 10 iunie.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea / George Călin