Confidenţialitate

”Iubirea milostivă și mântuitoare”, cartea semnată de Gigi Becali l-a adus pe mitropolitul Ardealului la DNA

Iubirea milostivă și mântuitoare”, cartea scrisă de George Becali, l-a adus la DNA pe Mitropolitul Ardealului. Procurorii l-au chemat la audieri pe Laurențiu Streza în calitate de martor.

Mitropolitul i-a coordonat cartea lui George Becali. Cu ajutorul acesteia, patronul echipei Steaua și-a redus pedeapsa cu 30 de zile.

Mitropolitul Ardealului a fost audiat timp de o oră şi jumătate. La ieșire, Laurenţiu Streza a refuzat să dea declarații. Le-a spus jurnaliștilor prezenți ”Dumnezeu să vă ajute”.

Avocatul mitropolitului a declarat că Înalt-prea-sfințitul Laurențiu Streza nu a avizat cartea, ci doar a binecuvântat-o, și nu oricum, ci la solicitarea unui preot de la muntele Athos.

Avocatul Daniel Ionașcu  a precizat că în schimbul binecuvântării, Gigi Becali nu a donat bani bisericii. În plus, avocatul a precizat că  audierea ca martor a lui Laurenţiu Streza a fost “una model, cu respectarea legii”.

 

“Binecuvântarea s-a dat pentru scrierea lucrării. Când s-a dat binecuvântarea, domnul Gigi Becali a putut să o folosească cum doreşte, nu este răspunderea Prea Sfinţitului. Este ca și cum dumneavoastră veniți la arhiereu și cereți binecuvântarea pentru că scrieți o experienţă personală despre o minune trăită în viața dumneavoastră”, a spus avocatul.

Mitropolitul Ardealului a coordonat așadar una dintre cărțile scrise de Gigi Becali în penitenciar. Laurențiu Streza a girat astfel publicarea lucrării, iar Gigi Becali a beneficiat de o reducere a pedepsei cu 30 de zile.

Gigi Becali a scris în spatele gratiilor cinci cărți: “Muntele Athos, patria ortodoxiei”, “Steaua şi Becali”, “Becali şi politica. Începuturile”, “Iubirea milostivă şi mântuitoare” şi “Becali Parlamentul Europei şi Parlamentul României”.

Procurorii au deschis dosarul în ianuarie. DNA s-a sesizat din oficiu, având suspiciuni că multe dintre cărți ar fi fost scrise în câteva ore, iar profesorii universitari i-au ajutat chiar dacă ar fi fost conștienți că nu e vorba de lucrări științifice.

Pentru fiecare carte scrisă, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

“Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare, care au acţionat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări ştiinţifice, iar pedepsele aplicate de instanţe să se considere ca executate”, spun procurorii DNA.

“Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore şi 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană”, potrivit DNA.

Din datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani, printre aceştia fiind Gigi Becali, George Copos, Cătălin Voicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu şi Ioan Niculae.