Confidenţialitate

Iubire sau dragoste? Este vreo diferenţă între ele?

Pentru mulţi sinonime, pentru specialişti există o diferenţă clară între dragoste şi iubire.

În DEX dragostea este definită ca un “sentiment de afecțiune pentru cineva sau ceva; spec. sentiment de afecțiune față de o persoană; iubire, amor”, în timp de iubire înseamnă “faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste față de o persoană; relație de dragoste”. Dicţionarul limbii române nu face decât să tulbure şi mai mult percepţia asupra diferenţelor dintre “dragoste” şi “iubire”.

Psihologul Vasile Constantin explică pentru cititorii europafm.ro: “Deşi de cele mai multe ori, oamenii le confundă, dragostea şi iubirea sunt două lucruri diferite, dar conectate, în acelaşi timp.

Dragostea apare prima: ea dă stări de euforie, binecunoscuţii fluturi din stomac şi o stare de bine generalizată, mai ceva decât două doze de Prozac (substanţă recomandată pentru tratarea depresiei) la un loc. Tot ea îi determină pe cei îndrăgostiţi să vadă numai lucrurile pozitive în celălalt, orice urmă de imperfecţiune fiind ştearsă cu desăvârşire.

După ce dragostea se consumă (un an, doi, trei…), partenerii încep să revină cu picioarele pe pământ. Celălalt parcă nu mai e perfect, mai are şi defecte (cum avem cu toţii), însă ăsta nu e un capăt de lume. Odată cu dispariţia dragostei, apare obişnuinţa, ataşamentul faţă de celălalt, îi acceptăm nu doar punctele pozitive, ci şi pe cele mai puţin plăcute.

E momentul în care se instalează iubirea: un sentiment ceva mai autentic, mai lucid, dar în acelaşi timp mai profund şi mai de durată. Un sentiment care ne determină să ne luăm un angajament faţă de cel de lângă noi pentru o relaţie mai serioasă, bazată pe mai multă încredere”.