Confidenţialitate

Italienii sunt chemați să voteze într-un referendum controversat

Aproximativ 50,7 milioane de alegători italieni sunt asteptati să-si exprime opinia cu privire la reformele constituţionale propuse de actuala guvernare. Referendumul a divizat în ultimele luni scena politică din Italia. Eşecul referendumului italian ar putea să fie interpretat drept un nou protest al electoratului occidental împotriva sistemului politic tradiţional, după votul pentru Brexit şi victoria lui Donald Trump.

O parte din alegătorii italieni se tem că schimbările constituţionale vor concentra mai multă putere politică în mâinile executivului.

Ultimele sondaje publicate în urmă cu două săptămâni indicau un avans de şapte puncte procentuale pentru tabăra ”NU”.

Prim-ministrul Matteo Renzi a promis că isi dă demisia în cazul în care italienii se pronunță împotriva reformelor sale constituționale. Există preocupări potrivit cărora un astfel de rezultat ar putea duce la paralizie politică și ar putea aduce mai aproape de putere partide populiste și eurosceptice, aflate în prezent în opoziție.

Premierul italian susține că reformele sale vor debloca procesul de luare a deciziilor și vor duce la o guvernare mai bună în Italia. Cei care resping ideile lui Matteo Renzi se tem ca guvernul va deveni prea puternic. Prim ministrul italian este practic singurul lider politic în favoarea reformelor constituționale.

In acest moment, nu se stie cine îi va urma premierului italian în cazul respingerii reformelor constituţionale, iar această incertitudine provoacă panică pe burse. Potrivit celor mai dramatice predicţii ale analiştilor, blocajul politic ar putea să ducă eventual la ridicarea unui executiv al Mişcării ”Cinci Stele”, care şi-ar promova platforma eurosceptică şi ar genera o nouă criză europeană după Brexit.