Parlamentul italian l-a numit pe Marcello Foa, un jurnalist eurosceptic, în postul de preşedinte al radio-televiziunii naţionale RAI, o decizie menită să consolideze influenţa guvernului populist asupra celui mai mare grup media din ţară, relatează Agerpres, citând Reuters.
Propunerea partidelor de guvernământ Mişcarea 5 Stele şi Liga a obţinut majoritatea necesară de două treimi din voturile comisiei parlamentare de supraveghere a activităţii RAI.
Criticii lui Marcello Foa spun despre el că este un naţionalist prorus, care a promovat în cariera sa o agendă de extremă dreapta, şi îi reproşează simpatiile pro-Kremlin.
Numirea sa a fost întârziată cu câteva săptămâni pentru că mogulul media Silvio Berlusconi, liderul partidului Forza Italia (centru-dreapta), s-a alăturat opoziţiei de centru-stânga pentru a se opune candidaturii jurnalistului.
Fostul premier a dat însă undă verde numirii săptămâna trecută, după discuţii cu şeful Ligii, vicepremierul Matteo Salvini, fără a-şi explica schimbarea de poziţie. Politicieni din opoziţie au susţinut că mogulul s-a răzgândit după ce a primit asigurări că guvernul nu va submina grupul Mediaset, deţinut de familia sa.
The Guardian aminteşte că multe dintre articolele lui Marcello Foa s-au dovedit dezinformări.
‘RAI este de obicei locul în care noi proiecte politice sunt testate. Foa va avea un cuvânt de spus în ce priveşte calitatea show-urilor TV şi emisiunile de ştiri înaintea alegerilor europarlamentare’, a declarat un jurnalist veteran al RAI, care a preferat anonimatul.
Cu o cotă zilnică de piaţă de aproape 34% şi peste 11.000 de angajaţi, RAI este, probabil, cel mai important şi mai influent grup media din Italia. Principalul său concurent este Mediaset.
Marcello Foa, specialist în politică externă, şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei la cotidianul de dreapta Il Giornale, proprietatea fratelui lui Berlusconi.
În audierea de confirmare, el s-a definit ca un ‘liberal pe stilul vechi, decis să apere pluralismul informaţiei’.
În luna mai, Foa a scris pe Twitter că este ‘dezgustat’ de decizia preşedintelui italian Sergio Mattarella de a respinge numirea economistului eurosceptic Paolo Savona ca ministru al economiei. A doua zi, el a declarat pentru Russia Today, reţea de televiziune finanţată de guvernul rus, că Italia se confrunta cu ‘o criză foarte gravă pentru că preşedintele pare să încalce Constituţia’.