Confidenţialitate

Italia: Curtea Constituţională respinge solicitarea de referendum pe tema eutanasiei

Curtea Constituţională italiană a respins, marţi, o cerere de referendum privind dezincriminarea sinuciderii asistate, considerând că persoanele cele mai vulnerabile nu sunt suficient protejate, relatează Agerpres, citând AFP.

Susţinătorii dreptului de a muri din Peninsulă au încercat să organizeze o consultare populară pe acest subiect controversat într-o ţară predominant catolică, unde opoziţia faţă de o astfel de schimbare este puternică.

Demersul a strâns 750.000 de semnături în august anul trecut, cu mult peste minimul necesar.

Anunţând decizia, curtea a explicat într-un comunicat că referendumul propus nu va garanta “protecţia minimă a vieţii umane în general şi în special a celor slabi şi vulnerabili”, încălcând astfel Constituţia.

Legislaţia a italiană actuală prevede că oricine ajută pe cineva să se sinucidă riscă o pedeapsă cu închisoarea de la cinci la 12 ani.

În 2019, Curtea Constituţională a cerut parlamentului să clarifice legea privind sinuciderea asistată, estimând că eutanasia este permisă pentru pacienţii cu boli terminale care suferă de dureri fizice sau psihologice “insuportabile” şi sunt ţinuţi în viaţă de maşini. Aceşti pacienţi trebuie totuşi să poată lua “decizii libere şi informate”, potrivit instanţei.

Cei care nu se încadrează în această categorie nu are niciun recurs legal pentru sinucidere asistată în Italia.

În pofida mai multor poveşti foarte mediatizate din ultimii ani, opoziţia faţă de sinuciderea asistată este puternică în Italia, unde Biserica Catolică este foarte influentă.

După anunţul Curţii Constituţionale, liderii Partidului Democrat şi ai Mişcării 5 Stele, membri ai coaliţiei guvernamentale a premierului Mario Draghi, au cerut parlamentului să reglementeze problema printr-o lege adecvată.