Confidenţialitate

ISU și Primăria Sectorului 4 nu vor să achite daunele de 64 de milioane de euro din dosarul Colectiv. Eugen Iancu: „Puțin respect, ne-ați omorât copiii” | AUDIO

Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Primăria Sectorului 4 au contestat solicitările executorilor de a achita cele 64 de milioane de euro, daune morale, stabilite de instanță în dosarul Colectiv, afirmă președintele Asociației Colectiv.

Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii morți în urma incendiului din Colectiv, a spus la Europa FM că nu se aștepta la o asemenea decizie din partea instituțiilor statului, în condițiile în care chiar Guvernul a anunțat, luna trecută, că vor fi alocați bani din Fondul de rezervă pentru plata acestor despăgubiri:

„Faptul că aceste despăgubiri trebuiau plătite se știa de când s-a terminat procesul pe fond, adică de acum un an jumate. Primăria Sectorului 4 și ISU au depus contestații cu niște motive, este incredibil, că nu au primit informarea de la tribunal și ei nu știau că trebuie să plătească aceste despăgubiri. E o sfidare, o bătaie de joc la adresa noastră, în definitiv nu e vorba doar de părțile civile din Colectiv, aici cred că este vorba despre noi toți, despre toți cetățenii. Cerem puțin respect, ne-ați omorât copiii, nu ați fost în stare în 7 ani de zile să construiți un spital, nu ați fost în stare să faceți o lege de funcționare a spațiilor publice. Nu au fost îns tare timp de 7 ani să facă nimic, măcar atâta lucru să facă, să înceteze odată cu această bătaie de joc la adresa noastră.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prin contestațiile depuse, ISU și Primăria Sectorului 4 nu au cum să obțină suspendarea sau diminuarea acestor daune, ci doar o amânare de 6 luni. Iar aceste contestații înseamnă de fapt cheltuieli uriașe din bani publici, atrage atenția Eugen Iancu:

„Contestațiile astea de fac individual, fiecare executor se duce cu o listă, reprezintă un număr de clienți, sunt peste 400 de părți civile, deci se fac peste 400 de dosare, aceleași dosare se fac în dublu exemplar pentru că executorii s-au îndreptat și către ISU și către primărie. Adică se încarcă o judecătorie cu peste 1.600 de dosare care trebuiesc judecate. Toate aceste dosare înseamnă o muncă uriașă care este plătită din bani publici. Deci, Primăria și ISU spun că nu au bani să plătească daunele către victimele din Colectiv dar au bani să-și plătească o armată de avocați, au bani să plătească o logistică uriașă pentru a face peste 1.600 de dosare prin care încearcă să obțină o amânare de până în 6 luni. Oare nu era mai simplu ca până acum premierul Ciucă, care este militar, să fi luat o decizie împreună cu ministrul de Finanțe și problema să fi fost rezolvată.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Curtea de Apel București a dat decizia definitivă în dosarul Colectiv pe 12 mai.

Pe 17 iunie, Guvernul anunța că Ministerul de Interne a elaborat un proiect care prevede suplimentarea bugetutului ISU cu aproape 300 de milioane de lei, bani din fondul de rezervă, pentru a putea fi achitate despăgubirile cuvenite victimelor din Colectiv.

Executivul menționa atunci că Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției urmează să stabililească mecanismul concret de plată a acestor despăgubiri.

Citește și: Cum motivează judecătorii pedeapsa lui Popescu Piedone în dosarul Colectiv. Are legătură cu o declarație a fostului primar | VIDEO