Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a dispus restrîngerea accesului pelerinilor la Mânăstirea Agapia, și au sistat activitatea la Bisericani – o biserica de pe vremea lui Stefan cel Mare, aflată în incinta Sanatoriului de pneumologie de la Bisericani – transmite Corespondentul Europa FM, Catrinel Cojocaru.
Ambele lăcașuri de cult sunt obiective de patrimoniu din judeţul Neamț, iar autoritățile – care au evaluat riscurile – apreciază că acestea sunt în pericol de prăbuşire.
Mănăstirea Agapia datează din secolul al 17-lea. La Agapia activitatea a fost, deocamdată doar limitată, pelerinii încă mai pot vizită biserica, dar s-a restricţionat accesul în câteva zone unde există un posibil pericol de prăbuşire a unor ziduri, din cauza infiltraţiilor.
De asemenea, pentru că biblioteca este afectată, maicile au fost sfătuite să mute imediat, în altă încăpere, fodul de carte al mănăstirii.
Celălat lăcaș de cult este Bisericani, o biserică de pe vremea lui Ştefan cel Mare. Vechimea zidurilor şi lipsa reparaţiilor de întreţinere au dus la degradarea lor continuă.
Date despre micuţa biserică aflată în comună Alexandru cel Bun, cu hramul Bunei Vestiri sunt încă din 1475, după bătălia de la Războieni.
De ani de zile, acestei biserici nu i s-au făcut reparaţii. Acum o parte din zidul din partea de nord s-a prăbușit, iar întreaga construcţie poate cădea oricând – apreciază ISU Neamț.
Iniţiative de reabilitare a celor două mănăstiri au existat încă de acum 9 ani când s-a cerut sprijinul Companiei Naţionale pentru investiţii. Situaţia a trenat, însă, iar banii necesari nu au venit.
Cele două lăcaşuri de cult se află pe lista monumentelor istorice de patrimoniu, orice reparaţie se poate face doar în condiţii speciale de personal autorizat.