Primăriile din județul Constanța și ISU Dobrogea verifică, în această perioadă, toate adăposturile de protecție civilă pentru a stabili cum sunt pregătite în caz de necesitate. Multe dintre adăposturile subterane au fost renovate și dotate corespunzător. Cele uitate în paragină vor fi reabilitate cu bani din bugetele locale.
În județul Constanța sunt înregistrate 114 adăposturi de protecție civilă. 90% dintre ele pot deveni operaționale în cel mult 24 de ore, spune șeful ISU Dobrogea, colonel Cristian Amarandei: „Aceste adăposturi sunt verificate periodic și nu avem la ora actuală elemente care să trezească suspiciuni privind imposibilitatea folosirii acestora”.
Primăria Constanţa are în administrare 64 de adăposturi antiaeriene. Vasile Ursache, presedintele unei asociații de locatari confirmă că în blocul său sunt două asemenea adăposturi, care au fost deja reparate.
„Un adăpost aici și unul la scara cealaltă. Dotate tot, au fost zugrăvite, au fost aranjate cu chiuvete, wc-uri, apă, tot ce trebuie”, a spus Vasile Ursache.
Sunt prevăzute cu intrări de urgență precum și cu ieșiri speciale de rezervă.
„Iată că atunci când se întâmplă situații de urgență, ne-am fi dorit să alocăm mai mulți bani pentru a ne proteja. Iar cele 64 de adăposturi pe care le are primăria în administrare, in fiecare an se vor aloca bani pentru renovarea lor”, dă, acum, asigurări reprezentantul primăriei Constanța, Alin Vintilă.
Suprafața medie a unui adăpost antiaerian variază, la Constanța, între 40 și 400 metri pătrați. Cele mai mari sunt in blocurile private, construite după 1990.
Sursa foto: Amator / Ghiulfer Predescu
Autor: Ghiulfer Predescu