Doar 44 de clădiri școlare din București din 1.066 – 22 din rețeaua publică și 22 din cea privată – au obținut autorizația de securitate la incendiu, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU București Ilfov.
Vasile a precizat că 1.022 de unități de învățământ (grădinițe, școli și licee) sunt practic fără autorizație de securitate la incendiu.
“Autorizația se acordă pe clădire, nu pe instituție. Adică, o școală care are mai multe corpuri de clădire trebuie să dețină autorizație pentru fiecare corp în parte, în condițiile în care necesită această autorizație. În capitală sunt 147 de clădiri, care, de exemplu, nu pot primi autorizația pentru că nu le este necesară obținerea avizului/autorizației, deoarece sunt foarte vechi și nu se supun legislației”, a explicat Daniel Vasile, citat de Mediafax.
Oficialul ISU București Ilfov a arătat că în București sunt 642 de unități de învățământ publice și private.
Potrivit datelor statistice, în aceeași perioadă a anului trecut doar 39 de clădiri școlare aveau autorizație pentru securitatea la incendiu.
Obligația solicitării și obținerii autorizațiilor revine persoanei fizice ori juridice care finanțează și realizează investiții noi sau intervenții la construcțiile existente ori, după caz, beneficiarului investiției. Acestea se emit de ISU București-Ilfov și pentru eliberarea acestora nu se percep taxe.
Până la data obținerii autorizației de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcționarea construcțiilor și amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinței de securitate la incendiu rămâne în exclusivitatea beneficiarilor investițiilor, informează ISU.