Confidenţialitate

Istoricul Mădălin Hodor: președintele Academiei, pe lista colaboratorilor Direcției Securității

Noul președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, jurnalistul Cornel Nistorescu dar și consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, apar pe o listă a colaboratorilor Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti, înainte de 89.

Lista, care cuprinde 200 de nume, a fost publicată de istoricul Mădălin Hodor în Revista 22 și provine din arhiva CNSAS (Consiliul Național pentru Studirea Arhivelor Securității).

Potrivit istoricului Mădălin Hodor, de urmărirea românilor aflați în străinătate se ocupa înainte de Revoluție, așa numita  ”Brigadă  Antiemigrație”.  În 1985, această unitate a Spionajului a primit ordin de la Șeful Centrului de Informaţii Externe să-și actualizeze situaţia surselor aflate în legătură şi să transmită datele lor complete.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe lista presupușilor foști colaboratori, s-ar afla istorici, jurnaliști, unii decedați între timp, dar și nume prezente și acum în viața publică, adaugă Mădălin Hodor. Însă, informații despre ce anume au făcut acestea, dacă și pe cine au turnat, nu există pentru că Serviciul de Informații Externe nu ar fi predat la CNAS și dosarele lor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europa FM a încercat să afle și punctele de vedere ale  președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, jurnalistului Cornel Nistorescu dar și ale consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Doar jurnalistul Cornel Nistorescu a răspuns.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mădălin Hodor anunță că va publica și lista cu numele românilor stabiliți în în SUA şi Canda care au colaborat cu serviciile de spionaj înainte de revoluție.

Sursa Foto: Revista 22