De la toamnă, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadru de liceu. O lege care prevede studierea Istoriei evreilor și a Holocaustului a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis din 2021.
Programa școlară, manualele și materialele didactice pentru disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» vor fi elaborate de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel».
Cadrele didactice care vor preda acest curs pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate, mai prevede legislația.
Acest curs face parte din Strategia Națională pentru combaterea antisemitismului.
Premierul Nicolae Ciucă, de Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, o ceremonie și în memoria victimelor Pogromului Legionar din București din ianuarie 1941:
„Statul român a început procesul de asumare a Holocaustului în urmă cu două decenii. Recent, România a adoptat o strategie dedicată prevenirii și combaterii antisemitismului, xenofobiei, de asemenea, s-au parcurs pași importanție pentru realizarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.”
Ministrul Educației, Ligia Deca, a publicat un mesaj pe Facebook în care subliniază:
„Acum 78 de ani, în ziua de 27 ianuarie, a fost eliberat lagărul de concentrare și exterminare de la Auschwitz-Birkenau. Suntem datori să onorăm memoria victimelor Holocaustului și să ne asigurăm că astfel de evenimente nu vor mai avea loc. (…)Începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadrul ale învățământului secundar superior”.
În urma pogromului inițiat și condus de legionari, din ianuarie 1941, au fost uciși cel puțin 120 de evrei și mai mulți au fost dați dispăruți. Peste 1.200 de prăvălii, ateliere și apartamente ale evreilor din Bucureti au fost devastate.
Zeci de evrei au fost torturați în centrele legionare de tortură.
Foto: Shutterstock