Autoritățile din Islanda au anunțat că au încheiat evacuarea locuitorilor din zona vulcanului Bardarbunga.
Activitatea vulcanului s-a intensificat în ultimele 4 zile, și nu este exclus riscul unei unei erupții.
Au fost evacuați toți locuitorii din zona de nord a acestui imens vulcan, situat sub cel mai mare ghețar din Islanda.
Regiunea vizată este însă foarte sălbatică și nu este locuită permanent. Acolo există doar colibe și locuri de campare pentru turiști și vânători. Și drumurile din zonă au fost închise.
Oamenii de știință consideră că o eventuală erupție a vulcanului Bardarbunga ar putea perturba traficul aerian în nordul Europei și al Atlanticului.
Dar, în același timp, va provoca și importante inundații, din cauza topirii ghețarului. Magma a început să se agite din 16 august, în condițiile unei activități seismice intense.
Institutul de specialitate pentru monitorizarea activității vulcanice a înregistrat peste 2.600 de cutremure produse de vulcan în ultimele patru zile, cel mai mare atingând o magnitudine de 4,5 grade pe scara Richter.
Totuși, evoluția vulcanului Bardarbunga pentru zilele și săptămânile următoare nu poate fi prognozată. Este posibil ca activitatea seismică să continue o perioadă îndelungată fără să se declanșeze o erupție.
În 2010, erupția vulcanului Eyjafjallajrokull din Islanda a dus la cea mai amplă operațiune de închidere a spațiului aerian din Europa pe timp de pace: mai mult o lună de zile.
Peste 100.000 de zboruri au fost anulate, opt milioane de pasageri fiind afectati.