O româncă a fost selectată de NASA pentru a participa la prima misiune de simulare a vieții pe Marte. Irina Anca Șelariu face parte dintr-o echipă de 4 oameni de știință, iar experimentul va începe în iunie la Centrul Spațial Johnson al Agenției Spațiale Americane.
Anca Șelariu este microbiolog în Marina Statelor Unite și are un doctorat în Biomedicină la Universitatea din New Jersey. Într-o conferinta TEDx, Anca Șelariu a vorbit despre pasiunea sa.
„Când aveam 4 ani, bunicul mi-a spus că Universul este infinit. A trebuit să fac un pas înapoi și să-mi imaginez asta. Și am început să acumulez cunoștințe din diverse domenii.
Lumea mă întreabă de ce vreau să merg pe Marte câtă vreme mai sunt atât de multe lucruri care trebuie rezolvate aici, pe Pământ. Și răspunsul meu este: tocmai de aceea trebuie să ajung pe Marte. Pentru că efectele secundare ale tehnologiilor vor ajunge să rezolve problemele pe care le avem azi aici”, a mărturisit Anca Șelariu.
Cercetător principal NASA: „Simularea ne va permite să colectăm date de performanță cognitivă și fizică”
Din iunie, cei 4 cercetători vor trăi și vor lucra timp de un an într-o capsulă de 1.700 de metri pătrați care va replica existența umană pe planeta roșie. Ei vor fi supuși stresului, cu restricții de apă sau defecțiuni ale echipamentelor.
„Simularea ne va permite să colectăm date de performanță cognitivă și fizică pentru a ne oferi informații despre impactul misiunilor de lungă durată pe Marte asupra sănătății și performanței echipajului”, a declarat Grace Douglas, cercetator principal al NASA.
Cum arată habitatul marțian
Habitatul marțian simulat de NASA include 4 dormitoare, o sală de sport, o fermă verticală pentru cultivarea salatei, o cameră dedicată procedurilor medicale, o zonă de relaxare și stații de lucru.
Pentru a reconstitui mediul marțian, pe podeaua de nisip roșu se află o stație meteo, o mașină de fabricat cărămizi, o mică seră și o bandă rulantă pe care pseudo-astronauții vor merge suspendați de curele. Covorul reproduce efortul necesar pentru activitatea fizică pe Marte, precum și pentru colectarea de mostre.
Sursa foto: Captura foto / YouTube / TEDx