IRCC, Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor, a urcat azi la 4.06% de la 2.65%. În funcție de valoarea acestuia se calculează dobânzile în următoarele trei luni pentru creditele acordate de bănci după luna mai 2019.
Pentru că de la începutul anului dobânzile au tot crescut, mulți români cu credite au cerut să treacă de la ROBOR la IRCC, din cauza diferenței considerabile dintre cele două. Și acum IRCC este mai mic decât ROBOR la 3 luni care stagnează de câteva zile la valoarea de 7.93%.
Cei care s-au împrumutat sau care vor să facă asta ar fi bine să aleagă dobânda fixă, spune la Europa FM profesorul de economie Cristian Păun:
„Nu recomand dobânda variabilă pentru că pe perioada 20-30 de ani cât durează un credit ipotecar cu siguranță vor fi momente de recesiune care vor pune la grea încercare bugetul oricărui debitor. Sugestia mea este ca înainte de a merge la bancă să iei un credit pe 20-30 de ani fă un mic exercițiu și pune deoparte suma aferentă ratei să vezi dacă este simplu pentru tine. Dacă nu e simplu și greu găsești acei bani, cu siguranță nu-ți poți permite un astfel de credit. Nu recomand aceste salturi de pe o dobândă pe alta, trecerea de pe ROBOR pe IRCC se face prin refinanțarea creditului de la o altă bancă, care înseamnă costuri suplimentare.”
Pe viitor nu ne putem aștepta decât ca dobânzile să continue să crească în contextul în care inflația e și ea în creștere:
„Până la urmă o bancă dă credit din depozitele noastre, ori noi depunem bani la bancă doar dacă suntem remunerați printr-o sumă care păstrează puterea de cumpărare a acelor depozite. Nu vor exista depozite din care băncile să dea credite și asta scumpește și mai mult creditul dacă ele nu sunt remunerate cel puțin cu rata inflației.”
Foto: Shutterstock