Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, care asigură preşedinţia rotativă a Consiliului, a spus că cei 15 membri condamnă ‘toate actele teroriste şi extremiste’ comise în Irak, dar avertizat că Bagdadul trebuie să rezolve numeroase dosare complexe, între care cele de natură politică, socială, comunitară şi în domeniul petrolier.
Consiliul de Securitate şi-a exprimat în unanimitate sprijinul faţă de Guvernul de la Bagdad în lupta împotriva comabatanţilor jihadişti din cadrul Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL).
Islamiștii par de neoprit în drumul către Bagdad
Insurgenții continuă să avanseze către capitala Bagdad după ce la începutul săptămânii, au ocupat vaste teritorii în nord-vestul Irakului, învingând o armată aflată în derută. The Washington Post, relatează în ediţia online că insurgenţii islamişti SIIL au jefuit banca centrală din oraşul Mosul, important centru petrolier din nordul Irakului, de unde ar fi furat suma de 425 de milioane de dolari, guvernatorul provinciei Ninive vorbind și despre o importanta cantitate de lingouri de aur.
Gruparea Stat Islamic în Irak şi Levant a publicat un document prin care este implementată legea islamică – sharia – cu reguli pe care civilii trebuie să le respecte. Femeilor li se cere să nu iasă afară din casă dacă nu este necesar și să își acopere fața complet. Celor care fură sau jefuiesc li se vor amputa membrele, drogurile, alcoolul şi ţigările sunt interzise şi toţi musulmanii sunt încurajaţi să se roage în grup. Adversarii politici sau grupările armate nu sunt tolerate.
Civilii mericani, evacuați din calea islamiștilor
Firmele americane care lucrează pentru Guvernul irakian în domeniul Apărării au evacuat ‘aproximativ o sută’ de cetăţeni americani care lucrează în Irak, de la baza aeriană Balad către Badgad, capitala ţării. Baza aeriană de la Balad a fost predată autorităţilor irakiene în noiembrie 2011, după două luni de la retragerea militarilor americani din Irak.
Balad a fost cea de-a doua bază americană din Irak ca mărime, găzduind până la 36.000 de angajaţi, şi unul dintre aeroporturile cele mai active de pe planetă.
Statele Unite au exprimat preocupare în legătură cu intensificarea activităţilor insurgente în Irak, analizând posibilitatea efectuării unor raiduri aeriene împotriva poziţiilor rebele.
Preşedintele Barack Obama a afirmat că echipa sa studiază ‘toate opţiunile’. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a declarat ulterior că SUA nu iau în considerare trimiterea de trupe pentru a opri avansul militanţilor islamişti.