Arhiepiscopul Teodosie a fost trimis în judecată de către DNA Constanța în dosarul în care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Este dosarul deschis după ancheta Recorder în care arhiepiscopul Tomisului a fost înregistrat de un fost preot, care în schimbul a 20% din afacere, îl asigura că obține o finanțare de 800.000 de la Secretariatul de Stat pentru Culte.
Urmărirea penală a Arhiepiscopiei Tomisului a început în decembrie, anul trecut. Potrivit DNA Constanța, suspectul Teodosie Petrescu ar fi promis 20% din suma de 800.000 lei, pe care un fost preot, acum om de afaceri, a promis că o poate obține de la Secretariatul de Stat pentru Culte.
Banii erau folosiți pentru repararea unor biserici din Constanța. Arhiepiscopia Tomisului a recunoscut întâlnirea cu intermediarul respectiv, dar a precizat că propunerea acestuia a fost „vizibil provocatorie și neserioasă”.
Când procurorii DNA au informat că Teodosie Petrescu este cercetat pentru cumpărarea de influență și consilierului său, care a intermediat intalnirea cu fostul preot, este pus sub acuzare pentru complicitate la cumpărarea de influență, Arhiepiscopul Tomisului a spus: „sunt vorbe goale, nu au ce să ancheteze”.
Curtea de Apel Constanța nu a stabilit, încă, primul termen de judecată.
Redăm comunicatul integral transmis de DNA
„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1128/VIII/3 din 5 decembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,
P.I., consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În luna iulie a anului 2023, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 160.000 lei, reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.
Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.
În contextul menționat mai sus, inculpatul P.I. i-ar fi comunicat omului de afaceri modalitatea în care urma să intre în posesia banilor promiși (160.000 lei) respectiv prin încheierea de către Arhiepiscopia Tomisului cu societatea martorului a unui contract de consultanță fictiv.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Constanța.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, transmite DNA în comunicatul oficial.
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu